След подробен преглед на литературата, касаеща хормоналните промени и половата дисфункция, група италиански изследователи от университета в Анкона и Лаквила откриха редица случай, в които има връзка между двата проблема. Хубавото е, че може да се предприемат мерки за разрешаването им. Резултате са публикувани в майския брой на списание Психотерапия и Психосоматика.

Оказва се, че не само по-честите причини за сексуална дисфункция, като хипогонадизма и хипер пролактинемията, но и почти всички ендокринопатии извън тези, свързани с половите жлези, влияят в по-малка или по-голяма степен на сексулните взаимоотношения. Такива са например хипер- и хипотиреоидизъм, хипер- и хипокортицизъм, стероидпродуциращи тумори и др.

Научните данни за корелацията между хормоните и сексуалното поведение са анализирани от авторите на проучването от практична гледна точка. Целта на обзора, който правят, е обобщаване на симптомите в полово отношение, наблюдавани при различни ендокринопатии. Хормоните директно или индиректно контролират свързани със сексуалните взаимоотношения функции - либидо, ерекция/лубрикация, еакулация, оргазъм. Следователно едокринни промени могат да ги нарушават и да обуславят определена симптоматика.


В редица случаи обаче причината може да се крие и на чисто психосоматично ниво. Ендокринологът е този, който ще прецени дали проблемът е на физическо или психическо равнище.