Втора част: Възпалителни полово-преносими заболявания и аденом на простатата

 

Кондиломи
Кондиломите представляват малки кожни образувания, подобни на брадавици. Причиняват се от папилома вируси. Заболяването изисква медикаментозна терапия и отстраняване на кондиломите.


Мъжки стерилитет
В 45 % от случаите на бездетни семейни двойки, причината се дължи на проблем при мъжа. 40 % са вследствие на проблем при жената, в останалите случаи – на несъвместимост между партньорите или други заболявания. Понастоящем мъжкият стерилитет се преодолява успешно и мъжете могат да се радват на свои деца.


Причините за мъжкия инфертилитет са различни: възпалителни заболявания на пикочо-половите органи (уретрит, простатит и др.), полово-преносими заболявания (гонорея, хламидиоза, трихомониаза и др.), сексуални разстройства  (еректилна дисфункция, преждевременна еякулация и др.), запушени семенни каналчета, варикоцеле, хормонални нарушения, водещи до намалена сперматогенеза.


При диагностика на стерилитета се извършват следните изследвания:
Спермограма – анализ на еякулат (сперма). Необходим е, за да се определи качеството на спермата и да се изключат аномалии. Изследването определя качеството, подвижността и „жизнеността“ на сперматозоидите, размера и формата им, както и обема на получената сперма.


Отличен показател е 75 % живи сперматозоиди, особено ако 50 % от тях са бързоподвижни. Добър показател е, когато броят на жизнените бързоподвижни сперматозоиди остава сравнително същият след три часа. Повече от 30 % от сперматозоидите трябва да имат нормална форма.


Чрез микробиологично изследване на еякулата се установява дали има наличие на скрити инфекциозни процеси.


Прави се кръвен анализ на четири хормона – фоликулостимулиращ, лутеинизращ, пролактин и тостестерон, като показателите им трябва да са в определени референти стойности и съотношение.За да се постави диагноза, която да изяснява стерилитета, се налага провеждането на общи изследвания за други заболявания: микробиологично изследване на секрет от простатата, анализ на урината, изследване на намазка от простатната жлеза, ехография, ДНК-диагностика на инфекциите (ПЦР).


Сексуални разстройства
Най-разпространените сексуални разстройства са еректилната дисфункция (импотентност) и преждевременната еякулация.  Ако се потърси съдействие от компетентен специалист, 90 % от случаите на импотентност са преодолими.


Еректилната дисфункция се появява в резултат на различни нарушения в организма: хормонални, неврологични, кръвоносни, както и при прием на някои лекарства.


Нарушенията на ерекцията могат да са от психо-неврологичен характер. Силната сексуална възбуда и неврозата също могат да са причина.


Преждевременната еякулация, както и липсата й, в повечето случаи не представляват самостоятелно заболяване, а са един от симптомите на заболяване на пикочо-половата система.