Презерватив, който свети при наличието на определени сексуално преносими инфекции, създават ученици от академията „Исак Нютон“ в Лондон.
 
Тинейджърите обясняват, че зад иновативното изобретение стои идеята за идентифицирането на сексуално преносимите инфекции по-безопасно от всякога – в рамките на дома и без инвазивни процедури. 
 
Умният презерватив, който буквално осветява сексуално преносимите инфекции, може да помогне за намаляване на разпространението им. 
 
Механизмът на действие на презерватива е следният: в него са вложени молекули, които излъчват слаба светлина при допир с генетичен материал от бактерии и вируси. Сигналът ще бъде кодиран и цветово: зелено за хламидия, жълто за херпес, лилавото за човешки папиломен вирус, който причинява генитални брадавици, синьо за сифилис
 
Макар към момента да става дума само за концепция, учениците вярват, че един ден идеята им ще бъде приложима и ще помага на хората, тъй като проектът е адресиран към сериозен проблем. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
По данни на Световната здравна организация голяма част от новите случаи на тези инфекции са сред младите хора, които не взимат предпазни мерки по време на секс. Много от инфекциите дълго могат да останат безсимптомни и недиагностицирани, което поставя сериозен проблем за здравето по-късно.
 
Например хламидиалната инфекция, освен половите органи, може да засегне и очите, ставите, черния и белия дроб. Тя е сред основните причини за стерилитет при жената в масов аспект и рисковата извънматочна бременност.
 
Сифилисът е друга сексуално преносима болест, която се определя като едно от най-неприятните заболявания в съвременната медицина. То протича без клинична симптоматика в продължение на години.