Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е широко разпространена инфекциозна болест, която се причинява от РНК-вирус, част от сем. Retroviridae. Този вирус е известен като Human Immunodeficiency Virus (HIV).

 

Прогнозата на заболяването е изключително лоша. Фаталният изход е почти 100%. Според Световната здравна организация (СЗО) в глобален мащаб са загинали около 40 милиона души.


 

За ограничаване на широкото разпространение на СПИН е много важно хората да бъдат информирани относно начина на предаване и рисковите фактори на заболяването.

 

Ефективно лечение за СПИН все още не е открито. Засегнатите пациенти се подлагат на различни видове терапия, която успешно облекчава симптомите им и поддпомага нормалното протичане на техния живот.

 

Съвременната антиретровирусна терапия значително потиска вирусната репликация в организма на човека. Това позволява възстановяването на неговата имунна система, която да се бори с възможните инфекциозни усложнения.

 

Въпреки това превенцията остава най-ефективния метод за предпазване от СПИН. Изключително важно за нея е редуцирането на налични рискови фактори.

 

РНК-вирусът може да се предава по хематогенен, полов път и чрез други видове секрети. По-често са засегнати хомосексуални мъже, най-вече такива, които водят активен сексуален живот с различни партньори.

 

Основната причина за поява на заболяването е незащитеният полов контакт. Вторият по честота е употребата на контаминирани игли, спринцовки или други остри предмети, които се използват за вливане на кръв или медикаменти.

 

Обикновено са засегнати хора, които употребяват наркотични вещества. Въпреки това е възможно човек да се зарази и след кръвопреливане, трансплантация на различни тъкани и органи, както и медицински процедури, които включват нестерилно рязане.

 

При недобра хигиена, HIV може да бъде предаден и след направата на татуировка или пиърсинг.

 

СПИН може да появи и при наличие на друга нелекувана полово предавана инфекция като сифилис, херпес, хламидия, гонорея или бактериална вагиноза.

 

След забременяване вирусът може да се предаде на плода или на новороденото по време или непосредствено след неговото раждане.

 

Съществува и професионален риск за заразяване със СПИН сред медицинския персонал. Въпреки това той е значително по-нисък от този за заразяване с хепатит тип B.

 

Всеки човек трябва максимално да ограничи рисковите фактори за това заболяване. Силно препоръчително е използването на презервативи при полов акт, както и тестването и консултациите за различни полово предавани заболявания.

 

Източници:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids