Не ви ли занимава въпросът дали коронавирусът се предава по полов път? Защото при извънредните мерки срещу разпространение на коронавируса какво му остава на човек, освен да потърси малко утеха в нечии прегръдки... Когато си с партньор у дома, добре. Но при тази социална дистанция седмици наред няма как да не се погрижиш за здравето и не се обадиш на любим човек в другия случай... Възможно е и на не толкова любим човек, нали?!


Казват, че мерките на изолация ще предизвикат нова сексуална революция. Което изглежда успокоява по-големите от поколение Z. Родителите на Запад очевидно са били обезпокоени, че реалните контакти сред младежите значително са паднали и интересът за любовни срещи бил изместен от занимавките със смартджаджите.


Ние, разбира се, сме друг цвят и обичаме естественото. Вероятно, ще даваме добър пример за продължение на човечеството и на Запад и на Изток.Въпросът дали се предава коронавирусът при полов контакт занимава и учените, вероятно не от вчера предвид страшния размер на пандемичната вълна по света. Изследователи от университета на щата Юта правят изследване при мъже, които изкарват ковид в лека или умерена форма. Те не откриват следи от патогена в стермата и тестисите. Резултатите от изследването са представени от сп. Fertility and Sterility


Изследването не гарантира нулева вероятност за този риск на сто процента, обръщат внимание авторите, но подчертават, че все пак предаването на SARS-CoV-2 по полов път е изключително ниско.


Какво е естеството на изследването? В него са участвали 34 китайци, които месец след оздравяването си от ковид дали материал за изследване. Всички те прекарали коронавирус инфекцията в лека или умерена форма. 


Липсата на вируса в спермата обаче не гарантира, че той не може да попадне в тестисите, където се образуват мъжките полови клетки. В този случай патогенът не може да се предаде при секс, но може да бъде накърнена репродуктивната функция.

 

За да разберат дали коронавирусът е способен да стига до тестисите, учените изследват експресията на двойка гени, свързани с инфектирането с него. Това са ангиотензин-конвертиращ протеин ACE2 и трансмембранната серин протеаза TMPRSS2. Тези молекули функционират като рецептори за проникването на коронавируса в клетката. 


При разглеждането на данни по матрична РНК, получена от така наречения едноклетъчен атлас на мРНК от здрави донори на сперма, учените открили, че тази двойка гени се намира само в четири от 6500 тестикуларни клетки. Това предполага според тях, че едва ли SARS-CoV-2 прониква в тестисите на мъжа. 


Самите изследователи отбелязват, че все пак проучването им е ограничено: броят на изследваните е малък и никой от тях не е бил с тежка форма на ковид. Натоваването на организма при тежка форма на заболяването е съвсем различно и в този случай е възможно да се получи заразяване на спермата. Отговор на този въпрос все още няма, но резултатите, получени от настоящото изследване са обнадеждаващи според авторите.


За любопитни: Сперматозоидите се образуват за 74 дни, за още 20 придобиват подвижност и преминават през епидедима и за още минимум 6 дни престояват в семепровода преди еякулацията.* Това означава, че, изследването на репродуктивен материал от мъж месец след възстановяването му от дадено заболяване не е абсурдна идея! 

 

Източници:

*http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=740&Itemid=38