С вдигане границите на младостта – днес хората дори и на 35 се чувстват млади за обвързване – се натрапват и едни други причини за избягване на секса: заради здравословното състояние. Нормално е след каквато и да е операция, не само раждане, възвръщането към сексуалните навици да стане внимателно и отложено. Но това са инцидентните случаи. След 40 вече осезаемо започват да се появяват някои специфични хронични оплаквания, дори заболявания като артрит. Върху либидото рефлектират и някои лекарства, които се приемат при третирането им, такъв пример са медикаментите срещу високо кръвно, безсъние, депресия, диабет. С възрастта се променя и хормоналният фон, което при жените е свързано с оплаквания като вагинална сухота. Последната води до неприятни усещания и болезненост в крайна сметка и при двамата партньори по време на секс.

Този проблем обаче е най-малкият, тъй като, когато се дължи на възрастови промени, решението е да има предварителна подготовка на условията за приятен полов контакт – магазинната мрежа предлага разнообразие от лубриканти. Допълнително, самата жена би могла да повлияе положително естрогенните си нива с храненето си или чрез прием на подходящи растителни добавки.

Симптоми на сериозен сексуален проблем могат да са отсъствието на желание за секс, невъзможност да се изпадне във възбуда, да се достигне до оргазъм или да се изпитва болка при коитуса.

Хубава черта на жените е, че дори при нищожни съмнения за доброто им полово здраве търсят специалист и решение на проблема си. Естествено, не всички реагират по този начин. Дори може да се каже, че има една тънка линия, която разграничавайки степента на проблема, рефлектира в обратна посока поведението на засегнатата. Започне ли да осъзнава сериозността на проблема си, до някаква степен да го обяснява, оставяйки се на страха си и желанието да избегне негативни събития, жената може да се затвори в себе си и да избягва разрешението на проблема с ниското либидо.

При други проблемът може да не се осъзнава, тъй като вниманието им по един или друг начин е насочено в съвсем друга посока, обикновено, когато се изпитва силна тревожност. Тогава разговорът и изясняването на положението между двамата партньори би могъл да даде търсен тласък.

Силно деликатни са темите относно невъзможността да се достигне до възбуда и до оргазъм. И докато първият би могъл в повечето случаи също да се реши с подходящ подход, то в останалите вероятно ще има нужда от повече търпение, такт, обич и консултация със специалист. В тази група попадат и случаите на жени, преживели сексуален тормоз.

NEWS_MORE_BOX


Не бива да се подминава и най-масовият случай на отказ от полов контакт – умората. Както и една друга причина от емоционален характер: понякога отношението на партньора, търсещ интимни ласки и озадачаващ се за спадащото либидо на половинката си, залага този проблем. Прекалено респектиращият партньор, изискващият, дори отдаденият и силно грижовен може да нанесе някои изменения на характера на връзката.

Преодоляването на сексуалния проблем зависи от произхода му и сложността на случая. Понякога решението се намира с две изречения между партньорите, в други случаи трябва да се измине дълъг път и се получи асистирана помощ, от лекар и/или психотерапевт.

При всички случаи обаче, за да се реши, а не връзката да спре до тук, проблемът трябва да се постави като тема на разговор и да се коментира внимателно и със загриженост. За да се случи това са необходими две условия, да има все пак обич, и да се изпитва доверие към другия...