Изследване на Ана Бриджес, докторант по физиология от University of Arkansas, разкрива: порнографията има пристрастяващ ефект и води до проблеми в романтичните взаимоотношения.
 
Тя не отрича, че от индустрията има и немалко ползи, но достъпът до интернет трябва да бъде по-строго контролиран. Статистическо изследване от 2012 г. сочи, че 93% от момчетата и 62% от момичетата гледат порнографски материали преди да навършат 18 г. 70% от момчетата са прекарвали поне веднъж повече от 30 минути в гледане на порнография в интернет, а 35% от тях го правят поне 3 пъти седмично. 28% от тях са гледали и сцени, съдържащи сексуално насилие.
 
Според същата статистика, по целия свят масово се разпространява и друго явление – порнографията да се споменава като една от основните причини, да се търси развод. Съпрузи от двойки, определящи се като „щастливо женени” не посещават еротични сайтове повече от веднъж на 1-2 месеца, както правят 61% от тях. Останалите 39% търсят подобно съдържание в интернет още по-рядко.
 
Сходно изследване с над 9000 участници заключва, че: 70% от запитаните крият от половинките си колко време прекарват в самозадоволяване с онлайн порнография; 68% не смятат, че навикът им вреди на някой аспект от живота им; 93% от мъжете и 44% от жените отговарят, че половинката им поне веднъж е изразил/а недоволство от навика. Определено е, също така, че честото гледане на порнография се приема за изневяра от 18% от анкетираните, а 23% от тях, които признават в анонимна анкета, че са изневерили поне веднъж, обвиняват в подстрекателство именно розовата киноиндустрия.
NEWS_MORE_BOX
 
Впечатляващите 48% от анкетираните мъже и 19% от жените са на мнение, че невъзможността за гледане на порно и самозадоволяване за повече от една седмица им се отразява зле и води до повишени нива на стрес, изблици на агресия или нерешителност и невъзможност за продължителна концентрация.
 
Изследването акцентира и върху реакцията на партньора, при откриване на порнографските навици на половинката си. 28% от тях нямали проблем с този навик, 35% били по-скоро негативно настроени, 24% се почувствали наранени, предадени или непривлекателни, което силно увредило самочувствието им. Едва 13% отговорили, че навикът се отразява положително на сексуалния живот на двойката като цяло.