Мъжете, които гледат порнографски филми, в които се използват презервативи, са склонни в по-голяма степен да практикуват безопасен секс, твърдят изследователи. Според тях тази индустрия може да изиграе важна защитна роля относно насърчаване на повече мъже да използват презервативи. 
 
В първото проучване по рода си, в чийто фокус е връзката между порнографията и честотата, с която мъжете правят анален секс с презерватив, изследователите не установяват доказателство в защита на общественото здраве от гледането на подобни филми. 
 
По думите на изследователите от Училището за обществено здраве към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, един вид порнография би могъл дори да бъде от полза. По-конкретно, мъжете, които гледат такива филми, в които се използват презервативи, те самите по-често използват презерватив, когато правят анален секс
 
Специалистите достигат до своите заключения, след като провеждат проучване, в което участват 265 хомосексуални мъже. Те имат интимни контакти с мъже, които гледат порнографски филми през последните три месеца. 
NEWS_MORE_BOX
 
По-голямата част от участниците – 92%, съобщават, че са гледали такива филми, в които се практикува анален секс, без употребата на презерватив. Около 48% от тях признават, че гледането им допринася за това те да имат рискови сексуални контакти. 
 
Гледането на филмите води до повтаряне на видяното при 70% от участниците, докато 55% от тях съобщават, че „търсят“ секс след това. 
 
Изследователите заключават, че порнографските филми могат да повлияят на поведението на мъжете по отношение на употребата на презерватив по време на секс и биха могли да насърчат практикуването на безопасен секс
 
Данните от проучването са публикувани на страниците на сп. Plos One