Бързо нарастващият брой на здрави, млади мъже, оплакващи се от забавена еякулация, затруднено постигане и трудно задържане на ерекция, мотивират италианския уролог д-р Карло Фореста да разгледа в детайли този проблем. 
 
В проведеното от него и екипа му статистическо проучване, се изтъква сериозна зависимост: над 70% от пациентите, които са в отлично здраве, но търсят лекарска помощ за налична еректилна дисфункция споделят, че активно се възползват от порнографски материали в интернет.
 
Д-р Фореста провежда и собствено изследване с доброволци, страдащи от сексуални проблеми. Много от младежите са на около 20 години и преминават пълни клинични тестове – здравето им е отлично, с много редки изключения. Те се успокояват от факта, че мастурбацията не може да причини проблеми с ерекцията. Това е вярно, споделя д-р Фореста, но мастурбацията с редовна употреба на порнографски материали не само може да причини еректилна дисфункция, а е основният психологичен причинител на състоянието.
 
Психологическата причина за това е притеснението, натрупващо се у мъжа, че не може да се представи така добре при интимен контакт, както актьорите в порнографските филми и че представеното в тези филми е норма, която той трудно може да постигне. Това притеснение се натрупва до превръщането му в стресов фактор, който потиска способността за достигане на нормална ерекция.
 
Физиологическата причина се корени във факта, че допаминът - хормон на удоволствието, се отделя силно и активно всеки път, когато се наблюдават еротични материали. При реален интимен контакт обаче зрителната стимулация не е достатъчно силна, за да се отдели достатъчно количество допамин. Недостатъчното количество допамин води до понижено либидо и понижена активност на нервните импулси в областта на гениталиите, което обуславя невъзможността за посгигане и поддържане на ерекция.
NEWS_MORE_BOX
 
Като уважаван уролог в цяла Европа, д-р Фореста препоръчва индивидуален метод, чрез който може да се определи дали еректилната дисфункция е причинена от твърде продължително и редовно гледане на порно. За целта, мъжът трябва да се опита да мастурбира (сам) без да гледа или слуша порнографски материали и без да навлиза във фантазии от тези филми. Ако ерекция не може да бъде постигната само с докосване, имитиращо скоростта и допира на интимния контакт – причината е порнографията. Ако се достигне до пълна ерекция обаче, проблемът не е в порнографските навици на пациента и изисква спешна консултация с лекар – може да е симптом на подлежащо сърдечносъдово, хормонално или неврологично заболяване. 
 
Д-р Фореста споделя още, че преустановяване на порнографските навиците и въобще – прекъсване на наблюдаването на еротични материали води до възстановяване на нормалната еректилна функция, но това отнема време: от 10 до 18 седмици. През това време самозадоволяването не е забранено, но сексуалните контакти са. Това се прави с цел отърсване от притеснението и стреса от интимния контакт.