1. Какво е донованоза?


Донованоза е хронично бактериално заболяване, което се предава основно по полов път и  много рядко по битов. Причинителят се нарича Donovania granulomatis. Описано е за първи път в Индия през 1882 г. Наричано е още “петата венерическа болест“ и се среща най-вече в страните от тропиците.


Патогенезата се състои в проникване на причинителя през дефекти на кожата  и настъпване на възпалителна реакция на дермата и хиподермата.
 


2. Каква е клиниката на донованозата?

Инкубационният период на заболяването варира от 3 дни до 3 месеца. Описани са обаче и случаи с инкубация няколко години. Входната врата на инфекцията при жените са малките лабии, перинеума и ануса, а при мъжете – главичката на члена и препициума. В редки случаи входна врата са и лигавицата на носа и на устната кухина.

Първоначалното изменение на кожата представлява надигнато образувание, подобно на възелче. Постепенно то се превръща в безболезнена язва с размери 3-4 см и яркочервен цвят, отделяща оскъден серозно-гноен секрет с неприятна миризма. Язвата нараства бавно в периферия и може да обхване големи участъци от кожата.

Вторият стадий на заболяването се наблюдава след различно дълъг период без оплаквания. Характеризира се с лимфонодулопатия в ингвиналната област, фебрилитет, отпадналост, липса на апетит и главоболие.

Третият стадий  протича в посока на разпад на засегнатите органи. При мъже – хомосексуалисти, често се изразява със засягане на дебелото черво – проктит. Възможно е да настъпи разпад на засегнатите тъкани в  гениталната област без това да е съпроводено с промяна в големината на регионалните лимфните възли и общото състояние.

Диагнозата се поставя чрез хистологично изследване. Лечението се провежда с антибиотици.
 

3. Какво е венерична лимфогранулома?

Венерична лимфогранулома е инфекциозно заболяване, което се предава по полов път и протича с увеличаване на лимфните възли. Причинител е Chlamydia trachomatis. Разпространено е навсякъде, но особено често се среща в страните от тропиците. Наричано е още „четвърта венерична болест“.

NEWS_MORE_BOX

 


Входна врата на заболяването  е увредената кожа и лигавицата на урогениталния тракт. След първоначално вътреклетъчно размножаване на причинителя по лимфен път той достига лимфните възли и ги възпалява.
 

4. Каква е клиниката на венеричната лимфогранулома?

Инкубационният период на заболяването е от 5 до 21 дни. Протича в три стадия:

  • Начален стадий – на входната врата (гениталиите) се появява обрив от малки болезнени папули, придружен от уретрит и смущения в уринирането;
  • Стадий на болезнената лимфаденопатия – най-често едностранно се появяват абсцедиращи огнища, обхващащи лимфните възли. Засегнато е общото състояние на болния
  • Склеротичен стадий – протича със стриктури (стеснения) и фистули - комуникация между абсцедиралите лимфни възли с повърхността на кожата или други органи.

 

Диагнозата на заболяването се поставя на базата на клиничната картина и културелно и хистологично изследване. Лечението се провежда и на двамата партньори с антибиотици. Прогнозата е благоприятна при навременно лечение. При хронично рецидивиращите случаи се наблюдава асоциация с аноректалните карциноми.