Международен екип учени откриха ген, от който зависи половото оформяне на  тялото. Действието на този ген спира развитието на мъжки белези в женския организъм.


Учените са постигнали експеримент, при който активирането на гена при женски мишки води до превръщането на яйчниците им в тестиси и синтезиране на по-високи нива тестостерон, както при здрави мъжки мишки. Изследването е публикувано в списание Cell.

Откритието е революционно и предоставя нови възможности за терапия на пола и подобряването на лечението на бебета, които се раждат с двуполови белези. С него се променя общата представа, че полът се определя единствено от Х и У хромозомите.

Въпросният ген е известен като FOXL2 и се намира в друга хромозома, която се притежава от двата пола.

Генът е във взаимозависима връзка с друг ген SOX9, който нормално е активен само при мъжете. Когато единият ген е включен, другият автоматично е изключен. В първите няколко дни като мъжко диференцирано развитие  SOX9 се включва и спира активирането на FOXL2 от останалата част на живота на мъжкия индивид. Подобно нещо се случва при женски диференцираните организми с  FOXL2, който се включва пръв. 

Откритието, че полът зависи от конкурентното действие на гени, които са общи за двата пола, предполага, че полът вероятно може по-лесно да се манипулира, отколкото се смяташе преди.

FOXL2 досега беше популярен с това, че е важен за развитието на яйчниците и тяхното поддържане при жената.


„Очаквахме мишките да спрат да произвеждат яйцеклетки, но това което се случи беше много по-драматично“, споделя Матиас Траян, ръководител на изследването от European Molecular Biology Laboratory.


Използвайки технологии на генното инженерство учените изключват гена FOXL2 във възрастни женски мишки. В следствие на това всички развити яйцеклетки са се загубили. Фоликулите, от които евентуално щели да се развият нови яйцеклетки бавно се трансформирали в клетки, които били подобни на клетки на Сертоли, които произвеждат сперма в тестисите.

След генетична терапия женските мишки също развили тестостерон-продуциращи клетки и нивото на отделения тестостерон се повишило.

Накрая на експеримента било трудно да се определи съществена разлика между обикновените и новополучените мъжки мишки – нямало разлика между окосмяването и размера на мишките.

Учените предполагат, че при хората ефектът ще бъде подобен и при прием на  тестостерон. При половите терапии това причинява жените да загубят бюста си и да придобият мъжко окосмяване на лицето. Променя се и звученето на гласа.


Отделно от промените на техните репродуктивни органи мишките не дават признаци за враждебност и имат нормална продължителност на живот.
 

Учените очакват, че временно подтиснатият ген  SOX9 в мъжките индивиди ще даде до обратен ефект, т.е. превръщане на мъжки индивид в женски. Изключването му автоматично ще задейства развитието на овариалния ген, което ще доведе до промени на клетките в тестисите, поява на фоликули и по-нисък синтез на тестостерон.


Все още не може да се говори за прилагането на терапията при хората, тъй като се изискват множество изследвания и време, но учените са категорични, че подобна терапия може драматично да подобри клиничните резултати при промяна на пола. Дали това ще се постига чрез прием на лекарства през останалата част от живота или с кратък курс геннатерапия на този етап не може да се каже.