Употребата на орални контрацептиви може да отключи автоимунното заболяване системен лупус еритематодес у предразположени към това жени. По-висок е той при прием на по-старите - първа и втора генерация противозачатъчни. Освен това опасността касае жени, непосредствено започнали контрацепцията. Ако такава е прилагана вече дълго време, отключването по-нататък е мако вероятно.

 

Наблюденията на епидемиолози в Монреал са върху жени, използвали комбинмирани противозачатъчни - с естрогени и прогестерон. Установява се висока честота на новооткритите случаи на системен лупус сред употребявалите контрацептиви при сравнение с жени, неизползвали средства срещу нежелана бременност или изпозлвали други такива. Най-висока е заболеваемостта в рамките на 2-3 месеца след началото и то при прием на хапчета с високо съдържание на естрогени.


 

Специалисти твърдят, че естрогените могат да модулират имунната система, провокоирайки автоимунен отговор на подходящ генетичен терен. Рискът значително намалява с намаляването дозата на естрогените в последните поколения противозачатъчни.