Топлите вълни и изпотяване, които изпитват жените при навлизане в менопаузата, не бива да се приемат като признак за повишен сърдечносъдов риск. Такъв е наличен само, ако тези симптоми се проявяват в продължение на години след началото й, заключават специалисти на годишната 94-та среща на американското дружество по ендокринология.

По принцип се смята, че с навлизането в менопаузата при жените се повишава значително сърдечносъдовия риск. Само че изследване, включващо 60 000 жени, не доказва подобна връзка, твърди ас. проф. д-р Емили Шмуилович от Северозападния университет в Чикаго.

При работата си учените следят дали вазомоторните симптоми при менопауза като топли вълни и обилно изпотяване влияят на кардиоваскуларното здраве на жените. По време на проучването са проследявани стойностите на кръвното налягане, холестерола, кръвната захар, инсулина и други кръвни маркери. Тъй като при предразположените към сърдечносъдово заболяване или инцидент се наблюдава повишаване на индикаторите за възпалителни процеси в организма, са изследвани и нивата на белите кръвни клетки.

NEWS_MORE_BOX

 


Изследователите заключават, че при жените, които изпитват типичните симптоми при менопауза в началото на този период има по-малка вероятност от инфаркт или инсулт, в сравнение с тези, които се оплакват от тях по-късно или въобще не страдат от тях. При жените от последните две групи се отчита склонност към високо кръвно налягане и високо ниво на бели кръвни клетки. Когато симптомите на менопауза са част от ежедневието постоянно, е вероятно жената да има обаче висока кръвна захар и да се установи патология в нивата на инсулина, които да показват развитие на диабет, са новите предупреждения на медиците.