Инфекцията с човешкия папилома вирус често протича безсимптомно, което я прави още по-коварна, тъй като, макар и в малък процент, създава сериозен риск от развитието на рак на маточната шийка. А вирусът е разпространен - всеки трима от четири души са носители на един или повече щама на човешки папилома вирус (HPV). На година случаите на инфектиране с HPV нарастват с нови 6,2 милиона.

За щастие, голяма част от папилома вирусите не водят до заболяване и имунната система успешно се справя с потискането им. От друга страна около 5% от жените страдат от инфекция с високорискови щамове на папилома вирус, които са причина за развитие на рак на маточната шийка.

За съжаление, страната ни заема водещо място по заболеваемост от този вид рак в Европа. Всяка година у нас се регистринат 1200 нови случая, като около 350 българки губят живота си. Наблюдава се и неприятна тенденция на нарастване на честотата му и падане на възрастовата граница за появата му.

Като вирусна инфекцията с човешкия папилома вирус не подлежи на излекуване. При нея не може да се твърди обаче, че дори вирусът да не предизвиква симптоматични оплаквания, не причинява изменения на клетъчно ниво, така както херпес вирусната инфекция, например, преминава в латентно състояние в организма.

Инфекцията с човешкия папилома вирус може да причини рак, както при жените, така и при мъжете, като този на маточната шийка е само единият от видовете. Другите засягат вагината, пениса, ануса и гърлото.

Съществуват над 100 типа човешки папилома вируси. По наименованието им те водят до образуването на брадавици или папиломи – доброкачествени новообразувания, които срещаме и по други части на тялото като ръцете, краката, освен по гениталиите. Тези щамове обаче трудно се предават от човек на човек и са различни от инфектиращите половите органи и водещите до рак.

По полов път се предават над 30 щама папилома вируси, като 15 от тях предизвикват рак на цервикса. Високорискови са HPV 16 и HPV 18, които са причина за рак в 70% от случаите, както и щамовете 45, 31 и 33. На тях общо се дължат над 80% от случаите на рак на маточната шийка в света, като за страната ни числото е по-високо и стига до 97%.

За нискорискови се смятат щамовете HPV 6 и HPV 11, заради които в 90% от случаите са образувалите се генитални брадавици.

Със създаването на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка от тази година до 2016 държавата задели 2 млн. лева и дава възможност на желаещите да предпазят децата от това коварно заболяване. Средствата се отпускат за ваксиниране на момичета на 12-годишна възраст, като се смята, че това е най-подходящата възраст за предпазване от вируса - преди началото на полов живот - и единствения начин за превенция на заболяването. Ваксината се прилага в три дози – на първи, втори и шести месец, като намалява риска от развитие на рак на маточната шийка в голяма степен (99%) с най-канцерогенните щамове HPV 16 и 18.

NEWS_MORE_BOX


Имунизирането срещу папилома вирусите има смисъл и при момичета след 13 и млади жени до 26 години, макар че в този случай не носи толкова висок превентивен ефект заради вероятността те вече да са се сблъскали с тях. Все пак трябва да се има предвид и че ваксината защитава срещу два, макар и най-високорисковите щамове на човешкия папилома вирус, но остават още 13, които също носят сериозна опасност. Ето защо се препоръчва, въпреки имунизирането профилактичното провеждане на РАР тест да продължи - веднъж годишно за жените под и един път на 6 месеца за тези над 35 години.

Напомняме, че човешкият папилома вирус се предава при контакт кожа в заразена кожа. В този смисъл дори използването на презерватив не защитава на 100%. Инфекцията не причинява никакви изяви след заразяването, което е основната причина хората да не предполагат за носителството на опасните вируси.

Щамовете HPV 6 и HPV 11 обикновено водят до образуването на генитални брадавици в срок от 6 седмици до 3 месеца.

Единственият начин да се установи наличието на рисковите щамове е чрез HPV тестове и цитонамазка, при отклонения от нормата.