Флиртът е еволюционна способност за подбор на партньори

Ухажването и чифтосването са хореографирани от еволюцията. От гледна точка на природата, целта на живота е оцеляването на нашата ДНК. Сексът е начинът, по който повечето животни постигат това. За да попаднем обаче в сексуални или романтични отношения, трябва да привличаме себеподобни. Обикновено, флиртът е онзи похват, който животните използват, за да привлекат вниманието на член от противоположния пол върху себе си. Разбира се, флиртът може да бъде използван и за квази-романтични цели: например за внимание или да се събуди ревност в другия партньор. Независимо обаче от конкретните основания, флиртът си остава еволюционна способност за подбор на партньори.

Мъжете търсят сексуална отвореност


В този ред на мисли, мъжете и жените имат различни предпочитания поради различията в родителската инвестиция, която търсят. Например, мъжете търсят от жените родителска инвестиция, която е предимно физическа: търсят най-добрия възможен партньор, който може да износи поколението си. Това означава, че изборът на мъжа зависи от сексуалния достъп и репродуктивния потенциал на жената. Ако се замислим, женските действия по време на флирт, които се приемат за най-ефективни от мъжете, предполагат физическа близост: скъсяване на дистанцията, докосване, целувка, допускане до личното пространство и т.н. Причината, отново, е свързана с това, че подобно поведение е възприемаемо от мъжа като индикация за сексуална отвореност.

 

Жените търсят дългосрочен ангажимент

Жените, напротив, са програмирани от еволюцията да търсят мъже, които са по-склонни да осигурят добър генетичен материал и адекватни финансови условия за потомството. Тъй като жените обикновено желаят дългосрочен ангажимент, действията на мъжа, които са предпоставка за подобна готовност, се оказват най-ефективният начин за флирт с дамата. Каненето на жена на по питие или на вечеря е ефективно, защото показва, че мъжът има достатъчно силен интерес, за да сподели ресурси с обекта на своето желание. Разсмиването на жената е друг ефективен похват, тъй като способността за хумор - и в частност самият вид хумор - разкрива определени интелектуални способности. В правилния контекст, жените могат да откликнат положително на някои докосвания като държането за ръка, понеже е сигнал за доминантно поведение, а последното е важна характеристика при избора на жените.

 

Флирт и ирационалност

Неокортексът винаги е нащрек за опасности, за усложнения, за причини да действа или да не действа. Ако всеки път, когато мъж и жена, се срещнат и незабавно започнат да обмислят всички възможни рискове, с които биха могли да се сблъскат, ако започнат да флиртуват, спят заедно или имат деца, те ще избягат в различни посоки, крещейки. Ето защо не е тайна, че емоционално натоварената лимбична система на мозъка понякога работи независимо от по-рационалния неокортекс и флиртуващата операционна система се включва без особено съзнателно съгласие. Разбира се, някъде отвъд флирта, когато връзката прогресира, а ухажването остава на по-заден план, тогава се възобновяват и интелектуалните процеси. Двамата партньори могат да оценят връзката си по-рационално и да решат накъде ще поемат. Но в момента на привличане и флирт, тялото е заложник на по-примитивните и импулсивни части на мозъка.