ESCAPELLE може да се приема по всяко време на менструалния цикъл, като принципно не му влияе. В повечето случаи менструацията идва както обикновено, но има вероятност началото на менструацията да закъснее с няколко дни. Това е нормална реакция, но преди следващия цикъл нещата се регулират. Тези симптоми се дължат на действието на хормона върху вашия организъм. Изключете мисълта за бременност, тъй като при приема на таблетата има вероятност менструалният цикъл да дойде няколко дни по-късно или по-рано от обичайното.

Другото, което трябва да се знае е, че могат да се наблюдават промени в характера на менструацията - тя да стане по-оскъдна или по-обилна. Препаратът ESCAPELLE може да измени точността на вашия менструален цикъл в месеца, когато сте го приели. С повторния прием на таблетката за спешна контрацепция вероятността от промяна на менструалния цикъл може да се повиши – затова тя се ползва в екстремни случаи, рядко.

Не се препоръчва да се използва таблетката за спешна контрацепция ESCAPELLE повече от веднъж по време на един менструален цикъл. Ако менструацията закъснее повече от 5 до 7 дни, направете тест за бременност. При болка в долната част на корема, обърнете се към гинеколог, тъй като може да се касае за извънматочна бременност. При многократни сексуални актове в един и същи менструален период, използвайте други контрацептиви – кондоми например.