1. Тестиси и епидидим

Най-честата причина за орхит при мъже в зряла възраст е бактериалната инфекция. В половоактивните мъже най-чест причинител на орхит е хламидия.


Мъжете имат два тестиса – по един от двете страни в скротума. Всеки тестис произвежда сперматозоиди и тестостерон.
Спермата се произвежда и след това задържа в специална каналчеста структура наречена епидидим. Това е каналче, което излиза от върха на всеки тестис. По-нататък тези канали се преливат с водещите спермални канали на тялото. Освен това тестисите се доближават изключително много един до друг и споделят някои общи мембрани. Възпалението на епидидима в тестисите има сходна клинична картина с орхит.


 

2. Какво е орхит?

Орхит е възпаление на тъканта на тестисите. Детският орхит е най-често срещаното заболяване, което се предизвиква от вирусна инфекция в детска възраст.


Един от всеки 30 мъже, които страдат от възпаление в паротисите – слюнчени жлези в устната кухина, страдат и от последващо развит орхит.
Най-честата причина за развитие на орхит у зрели мъже е бактериалната инфекция. При половоактивните млади мъже най-често орхит се предизвиква след зараза с хламидии при полов контакт. Често при мъжете с орхит се открива и заболяване на пикочополовите пътища, което налага подходящо лечение.


3. Каква е клиничната картина?

Орхитът най-често се свързва със следните симптоми – болка в скротума, която се засилва при движение, ходене и ротиране на тазобедрената става. Скротумът често се подува и зачервява. Заболяването протича с повишена телесна температура и треска.
Острото състояние в заболяването често трае около седмица, но възпалението на тестисите може да отнеме няколко седмици до пълното и трайно излекуване.

 

NEWS_MORE_BOX

4. Какво лечение се прилага при орхит?

Уролозите препоръчват лечение в покой. Болката при движение може да бъде овладява с превръзка, която да притиска тестисите и да ограничава гравитационното им движение. Също така може да се прилагат болкоуспокояващи, но в никакъв случай антибиотици, поради риск от увреждане на сперматозоидите и пристенни клетки в тестисните каналчета, отговорни за производството на специалния хормон.

 

5. Какво е епидидимит?

Възпалението на епидидима е още по-често срещано отколкото орхит. Обикновено се развива като усложнение на инфекция по пикочополовите пътища, като най-често се касае за бактериална инвазия на лигавицата по вътрешната повърхност на епидидима.
В миналото гонорея е била най-честият причинител на епидидимит. В днешни дни повечето случаи са регистрирани след диагностициране наличието на хламидии.

 

6. Каква е клиничната картина?

Симптомите може да се проявят спонтанно и да включват – болка в тестисите при покой и при движение, повишена телесна температура и треска, оток в епидидимите, кожата на скротума е оточна и зачервена. Появява се болка в коремната кухина съпроводена с позиви за гадене и повръщане

 

Могат да се срещнат и симптомите на инфекция по пикочополовите пътища. Те включват изгаряща болка при преминаване на урината през пикочните пътища. Режеща болка се усеща и при позивите за уриниране. Възпалението може да въвлече и целите тестиси, което е силно болезнено и се описва като остър епидидиморхит.

 

7. Как се лекува епидидимит?

Симптомите може да траят от осем до десет дни. През това време пациентът се настанява на постелен режим в пълен покой от движение и антибиотична терапия. Постепенно намаляват дискомфортните симптоми – температурата изчезва, болката намалява и отокът на тестисите се овладява.


Възможно е да изминат повече от шест седмици, докато отокът и травмата на скротума отшуми изцяло. Ако болката е достатъчно остра, лекарите препоръчват преминаване към по-силни обезболяващи и наркотични аналгетици.