Когато става дума за оргазъм, изследователите обикновено се фокусират върху начина, по който това интензивно сексуално удоволствие се е развило. В рамките на ново проучване се навлиза в сравнително непозната досега област по отношение на върховния момент – начина, по който оргазмът влияе на мозъка
 
Описван е като мощно, доставящо удоволствие освобождаване на натрупано сексуално напрежение както за мъжете, така и за жените. 
 
По време на оргазъм е възможно да изпитаме повишаване в нивата на кръвното налягане, на сърдечната честота, дишането става по-тежко и се наблюдават ритмични мускулни контракции. 
 
Макар признаците и усещанията, свързани с оргазма, да са ясни, механизмите зад този сексуален отговор, по-специално неврофизиологичните, остават неясни. 
 
За целите на новото проучване се анализират набор от проучвания и литература, които изследват отговора и тялото и мозъка на сексуалната стимулация. То е дело на Адам Сафрон от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, САЩ.
 
Той създава се модел, който хвърля светлина на начина, по който ритмичната сексуална активност влияе на ритмичната активност в мозъка
NEWS_MORE_BOX
 
Сафрон обяснява, че ритмичната сексуална стимулация, ако е достатъчно интензивна и продължава достатъчно дълго, може да стимулира нервните вибрации в определени честоти. Този процес може да бъде отговорен за това, което Сафрон нарича „сексуален транс“, където фокусът е насочен единствено върху моментното усещане. 
 
Любопитното е, че изследователят установява и някои прилики между оргазма и рефлексните спазми, като отбелязва, че и двете преживявания могат да бъдат задействани от ритмична стимулация, която предизвиква ритмична активност в мозъка
 
В допълнение, Сафрон обяснява, че начина, по който мозъкът реагира на ритмичната сексуална стимулация, е сравнима с начина, по който реагира на ритмичната музика и танца. 
 
Данните от проучването са поместени в сп. Socioaffective Neuroscience and Psychology.