Причината за женската ревност може да се намира в аптечката, смятат холандски учени, цитирани от The Daily Mail.
 


Съвременните орални контрацептиви съдържат хормони, подобни на синтезираните в организма. Основната цел на противозачатъчните таблетки е да предпазят от нежелана бременност.
 


Изследвания, проведени за установяване на ефекта от хормоните в таблетките за орална контрацепция, показват, че те правят жените много по-подозрителни и допринасят затова по-често да се съмняват във верността на партньорите си.

 


Холандски психолози от университета Стърлинг изследват 275 жени, които отговарят на въпроси за оценка на степента на доверие към партньора до себе си.
 

 

Участничките в изследването по задание на учените оценяват и своята привлекателност. От тях се изисква и да споделят как се чувстват, когато партньорът им разговаря или флиртува с друга жена, както и дали се притесняват, че могат да бъдат изоставени, заради друга.

 


Жените в изследването са на възраст между 17 и 35 години и приемат различни видове орални контрацептиви най-малко от три месеца.
 

 

Резултатите от изследването показват, че колкото по-висока е дозата на естрогена в контрацептивите, толкова по-силно е чувство на ревност при жените.
 


Учените са на мнение, че при избора на метод за предпазване от бременност трябва се да има предвид и начинът, по който таблетките ще повлияят върху емоциите им.
 


Авторите на изследването предполагат, че сред страничните ефекти на оралната контрацепция са и понижаване на общителността, промяна в приоритета при избор на партньор.
 


Друго изследване, проведено от британски учени показва, че жените, които взимат противозачатъчни таблетки, по-трудно избират генетично подходящ партньор.
 

Оралните контрацептиви предизвикват в организма на жената състояние на мнима бременност с всичките и странични ефекти - чувство за гадене, главоболие, напрежение в гърдите, болки в корема.
 

Освен тези типични за анти-бебе хапчетата странични ефекти, учените са установяват, че контрацептивите променят вродената способност на жените да избират генетично подходящия за тях партньор по миризмата му. Тази способност е свързана с гените на имунната система, които осигуряват раждането на здрави деца и в повечето случаи е подсъзнателна.
 

Резултатите от проведените научни експерименти показват, че участничките, приемащи орални контрацептиви, са много по-склонни да изберат представители на срещуположния пол, чиято миризма е сходна с тяхната собствена. Изследователите напомнят, че подсъзнателно сме привлечени от хора, които излъчват различна от нашата миризма.

 
Според авторите на изследването влиянието, което контрацептивите оказват върху възприятията, може да въздейства не само върху способността за възпроизводство, но и да доведе до разпад на връзката.