Първа част на материала

 

3. Оралният секс не е безопасен

Истината е, че много млади хора избират оралния секс, за да избегнат нежелано забременяване. Само че това не прави оралния секс безопасен. Половите заболявания, между които СПИН, херпес, сифилис, гонорея, папилома, хепатит, могат да се предадат и посредством орален секс.


Рискът от заразяване при орален секс е съпоставим с този при вагиналния и се измерва също като него – с увеличаване броя на сексуалните партньори, склонността към случайни връзки, според пола и честотата на практикуване на  орален секс.


Използването на презервативи намалява риска от заразяване със сексуалнотрансмитивно заболяване. При орален секс, извършван от мъжа на жената може да се използва и "dental dam" - наподобява специална наелонова материя и също, както презерватива, е за еднократна употреба. Използвате й обаче изисква повече внимание.


От друга страна и презервативът не може да даде 100 % гаранция за предпазване от заразяване, тъй като участъци от кожата на половите органи остават открити, а при полов акт допирът до тях е неизбежен.


Факт е, повечето хора не използват предпазни мерки при орален секс.


През 2004 г. Американската агенция за обществено здраве изследва 1155  възрастни без постоянен партньор за сексуалното им поведение и честота на полови заболявания. Установява се, че  91 % от тях не са използвали предпазни средства срещу евентуално инфектиране.


Експертите предполагат, че това се дължи на погрешното масовото мнение, че  половопреносимите заболявания не се разпространяват чрез орален секс и че се предпочита при липса на предпазни средства в даден момент, надявайки се на избягване на риска. В действителност рискът е понижен съвсем малко.


Съветът на специалистите е да се използват подходящите предпазни средства и според това, кой изпълнява оралната любов.


Трябва да се има предвид, че дори редовният и сигурен партньор може да навреди на половинката си при подобна игра. Опасните микроорганизми могат да се пренесат не само от половите органи в устната кухина, но и обратно и тук рискът за жената е малко по-висок и трайни последствия. Например, ако партньорът има херпес на устните, то при орален секс вирусите се пренасят върху вагината...


 4. Оралният секс е разпространен сред тийнейджърите
Повечето американски тинейджъри пробват орален секс преди вагинален, тъй като не им се вижда рисков.
Проучване на 580 деветнадесетгодишни младежи и девойки за отношението им към оралния секс, публикувано в Pediatrics през 2005г., показва, че повечето тийнеджъри не го свързват с риск за социални, емоционални или здравословни проблеми.


В последващо изследване през 2007 г. се намира, че по-голяма част от тийнеджърите имат повече опит в оралния секс, отколкото с вагиналния или комбинирането на двата.


Тийнеджърите, които попадат в първата група разясняват, че са предпочели тази форма на интимни милувки, заради опасения си от проблеми с родителите относно сексуалната им активност, заради негативно емоционално състояние или влошаване на връзката с постоянния партньор.


Наблюдава се различие при възприемането на оралния секс при тийнеджърите.
Оралният секс допада повече на момчетата, отколкото на момичетата. Оралният секс повишава самочувствието и настроението на момчето. Обратно на тях, момичетата се чувстват използвани или изпитват чувство на вина, което оказва се впоследствие води до разтрогване на връзката.


На въпроса защо младите хора предпочитат тази форма на секс, от пет възможни отговора, на последно място се поставя „Вижда ми се по-малко рисков.“. Като водещ мотив е сочено желанието за удоволствие. На второ място  - подобряване на взаимоотношенията във връзката, трето – спечелване на популярност, четвърто – любопитство.


Подреждането на мотивите е различно при момчетата и момичетата. Момчетата като водеща причина изтъкват удоволствието, момичета – подобряване на взаимоотношенията.