Според проучване се оказва, че повечето хора поне веднъж са опитали орален секс и то още в ранните години на пубертета. Повече от половината тинейджъри и около 90 % от възрастните на възраст между  25-44 години са правили орална любов с партньор от противоположния пол, според друго проучване от 2002 г.


Оралният секс е приятна и естествена част от интимното общуване, която показва пълно отдаване на партньора. Какво обаче малко се знае за оралната любов?


1. Оралният секс се свързва с риск от рак на гърлото
Всъщност рискът се дължи не на оралния секс, а на човешките папилома вируси, които се предават по полов път, включително и чрез този вид интимни ласки.


Учени откриват, че някои видове рак на орофаринкса, намира се по средата на гърлото, и сливиците са причинени от човешки папилома вируси (HPV). Откриването на носителство на папилома вируси обаче не означава, че ще се развие туморно заболяване. Риск от подобно заболяване по тази причина, не може да има, ако никой от двойката не е носител на папилома вирус.


Експертът пояснява, че връзката между HPV и орофарингеалния рак се прави от изследване, проведено през 1980 г. В последстие обаче става ясно, че причина за заболеваемостта не е оралният секс, а вредните навици на част от участниците в изследването – тютюнопушене и редовна консумация на твърд алкохол.  А в първите години на новото хилядолетие се установява, че причина за някои видове рак е HPV 16.


В изследване публикувано в  The New England Journal of Medicine през 2007 г. се сочи за наличие на повишен риск от орофарингеален рак при хората, които са правили орален секс с повече от 6 различни партньори. При ДНК-тестове се прави връзка, че по-често с HPV 16 се заразяват хора, които са имали повече партньори и са упражнявали този вид сексуално общуване.


Не може да се установи обаче колко от тях са развили заболяването вследствие на инфектиране на гърлото при орален секс и колко по други причини.
 


Проблемът се проявява най-често при хетеросексуалните мъже на възраст между 40-50 години.


Според лекарите орофарингеалният рак се поддава на лечение по-лесно, отколкото този, който е причинен от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.


Все още експертите не могат да предложат подходящ метод за предпазване от инфекция на устната кухина и гърлото с папилома вирус, но се надяват, че предоставената информация за риска ще е от полза за хората.


Все още употребата на ваксината срещу папилома вирусите не е широко разпространена, за да може да се проучи ефекта й в тази насока и да се препоръча имунизиране на момчетата. На този етап ваксиниранете повече се препоръчва за момичетата срещу рак на маточната шийка, а в някои държави и на момчетата на възраст между 9 – 26 години срещу развитие на генитални брадавици. Ваксинирането обаче няма да предпази от среща с папилома вирусите, то само дава имунитет срещу развитие на заболяването, което означава, че вирусите, ако ги има при единия партньор, независимо, че е ваксиниран срещу папилома, могат да се предадат на другия.2. Оралният секс подобрява връзката при някои двойки, при други точно обратното.
Докато при някои двойки оралният секс подобрява взаимоотношенията и е израз на силна интимна връзка между партньорите, при други практикуването му е обвързано със стрес, твърдят сексолози. Обикновено стресът се дължи на притеснения относно хигиената. В повечето случаи този вид милувки се отказват заради страх от реакцията на партньора. Други се тревожат дали доставят достатъчно удоволствие на половинката си и дали извършват съответните действия както трябва. Трети се нуждаят от специална настройка и подготовка.


Дали оралният секс вреди на връзката зависи и от това какви са отношенията в двойката.


Има хора, които се чувстват унижени, и е възможно да бъдат унижавани, по този начин... 


Оралната любов е много интимна част от общуването между двама души и би трябвало да се извършва и приема спонтанно в израз на силна връзка и приемане на партньора, и всяка форма на налагане над другия е неуместна.


Втора част на материала