Специалистите по съвременна диагностика и терапия на заболявания, обхващащи системата уши, нос и гърло, комбинират мнението си и с други свои колеги, специалисти в областите на полово предавани болести и онколози, предлагащи терапия на неоплазмите в организма.


През изминалите години се регистрира особен прираст в диагностицирането на орофарингеален карцином - рак на гърлото, асоцииран с положителни резултати за наличие на човешки папилома вирус. Неоплазмите по главата и шията, както и носителите на вирусната инфекция, се свързват с тютюнопушене, предразположеност на организма към вирусното заболяване, както и увеличена честота на сексуалните контакти между заразоносители.


Изследванията, доказващи връзката между наличие на човешки папилома вирус и развитие на рак на гърлото, дадоха преднина в терапията на неоплазмата, защото пациентите започват комбинирана терапия срещу раковите клетки чрез хеморадиация, която цели локално унищожаване на раковите клетки, както и на вирусоносителството.Какво е човешки папилома вирус?

Този вирус е изключително често срещан. Характерното за него е, че прониква в организма и се установява в специални клетки, наречени кератиноцити. Те се намират по повърхността на кожата и вътрешните мукозни мембрани – например в шийката на матката, ануса и гърлото.


Вирусолози успяват да открият точната бройка и видовете на вирусния причинител. Съществуват над 120 различни типа човешки папилома вирус, които лекарите обозначават със специална номерация.


Някои от тях са почти безвредни и се развиват безсимптомно, без да причиняват особена вреда на организма. Други причиняват поява на кожни брадавици. Но около 30% от тези видове човешки папилома вирус могат да бъдат предадени при полов акт, поразявайки зоната на вагината, ануса или гърлото при орален секс. Малко успокояващо е, че са строго диференцирани и не могат да преминат от един тип в друг.


Какво да очакваме от този вирус?

Кожните брадавици са малки розови или тъмни образувания, които се срещат често при малките деца. Те се предизвикват при контакт между заразена и здрава кожа. Гениталните и анални брадавици са подобни на макроскопски вид. Те се предават при анален и вагинален секс между здрав човек и заразоносител.


Ракът на гърлотоcarcinoma oropharyngealis, е със значително зачестяване в развитието си през последните години. Фаринксът е анатомичен орган разположен в задната част на гърлото. Комуникира с ларинкс, сливици и корена на езика. Различават се три зони на фаринкса – назофаринкс, мезофаринкс и хипофаринкс. Най-податлив на вирусна инфекция с човешки папилома вирус при орален секс е назофаринксът, който е издаден напред и навън и комуникира директно със ствола на езика и епиглотиса – вид „клапа”, която затваря плътно трахеята и при акт на гълтане не позволява на хранителни частици да попаднат във въздушните пътища на организма.


В миналото се е смятало, че този вид карцином се развива единствено и само при тютюнопушене и прекален прием на алкохол.  В сегашни дни доказателства от научни проучвания показват, че човешкият папилома вирус има голямо значение в развитието на неоплазмата. Вирусните частици на 16-ти тип човешки папилома вирус (16-HPV) се инкорпорират в мукозната мембрана на назофаринкса. Това предизвиква усилен имунен отговор, който приема собствените лигавични клетки на организма за чужди. В резултат на това започва усилена атака отстрана на организма, която предизвиква ограничаване на клетките. В процес на развитие новообразуваните клетки променят цикличните си форми за клетъчно делене и започват да се израждат неконтролируемо като ракови клетки, оформящи диференциран назофарингеален карцином – рак на назофаринкса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Други изяви на човешкия папилома вирус при анален секс се срещат в развитие на рак на ректума – най-крайният отдел от дебелото черво, който има резервоарна функция и участва в евакуацията на чревно съдържимо. Значителен растеж в развитието на рак се среща и при вагинално предаден вирус. Ракът на срамните устни е второто по честота усложнение на вирусната инфекция.


Диагностика

За специфичното диференциране на човешки папилома вирус в организма се провежда редица от диагностични мероприятия, които обхващат мястото на засягане на вируса. Например при рак на вагината и срамните устни се прилага образна колпоскопия, която позволява да се огледа вътрешната повърхност на вагината и шийката на матката.


При аноректален карцином – рак на ануса се прилагат ректо- и колоноскопски образни изследвания, които оглеждат лигавицата на ректума и цялото протежение на дебелото черво за разсейки или далечни позиции за инкорпориране на вируса.


При рак на гърлото се прилага комплекс от диагностични методи, който цели точно и ясно представяне на обхвата на неоплазмата. Прилага се директна и индиректна ларингоскопия и компютърна томография - скенер. При доказване наличието на новообразувание в гърлото се взима биопсичен материал, който се подлага на тест за наличие на вирусни частици в клетките и доказване на раковата форма.
Великобритания произведе тест, с който доказва наличието на РНК молекули от човешки папилома вирус при рак на гърлото след взимане на биопсичен материал от неоплазмата.  


Кръвните проби показват значително повишение в белите кръвни клетки, както и прогрес в имунологичните показатели.

 

Лечение

Специфично лечение срещу човешки папилома вирус засега не е открито. Прилага се терапевтичен подход срещу отстраняване на последствията – кожни и генитални брадавици, анални и фарингеални неоплазми и други. При раковата форма на заболяването се предприема хирургично, химио- и лъчелечение.


На пазара има ваксини за протекция срещу човешки папилома вирус, cervarix - която атакува 16-ти и 18-ти тип и gardasil – която атакува 6, 11, 16, 18-ти тип.