Според някои култури сексът по време на бременността помага за по-лесно и леко раждане. Други го забраняват категорично. В такава ситуация, за да си отговорим на въпроса, най-логично би било да се допитаме до науката. А тя категорично заявява, че сексът през бременността е позволен. Но, за да бъде и безопасен, трябва да се практикува само при нерискова бременност.

 

Научните данни сочат, че ако няма медицински причини бъдещата майка да избягва сексуалните контакти, тя не бива да се отказва от тях за дългия период от 9 месеца. Риск не съществува и за здравето на бебето. Преди раждането си то е доста по-благосклонно към будоарните преживявания на родителите си, за разлика от периода след раждането си, когато узурпира цялото им внимание и за секс рядко някой мисли.


 

Триместриален секс

Стига гинекологичните прегледи да не откриват причини сексът да се избягва, той може да се практикува през всеки от трите триместъра. Променящите се пропорции на женското тяло носят и своите последствия върху либидото и физическия комфорт на жената, но те са твърде лек повей, който не може да угаси пламъкът на сексуалното желания, веднъж запален между бъдещите майка и татко.

 

И ако напасването към новия начин на живот и сутрешните неразположения през първия триместър рядко позволяват бурно разгаряне на този пламък, то сексът през втория и дори третия триместър много жени описват като най-задоволителния си досега. Причините за това са дори по-очевидни от наедряващото коремче на жената. Повишеният приток на кръв към гърдите и гениталиите изостря чувствителността на зърната и клитора и стимулира естествената секреция на влагалищната лигавица. Налице са всички предпоставки за пълноценен секс между партньорите, некриещ никакви рискове за комфорта на бебето. Единствените препятствия може да се появят във втората половина на бременността, когато чисто физическата форма на жената ще изисква повече изобретателност и хъс за постигане на задоволителни резултати.

 

NEWS_MORE_BOX

 

И ако телесно и емоционално нищо не би трябвало да смущава бременната жена да прави секс, то трябва да се имат предвид и ситуациите, когато сексуалното общуване би било опасно. Тях жената трябва да съобразява, дори без нужда гинекологът да й напомня за това.

 

Сексът би бил опасен в случаи на бременност с кървене или нисколежаща плацента (плацента превия). Превантивно сексът през бременността трябва да се избягва и от жени, които са имали предходни случаи на преждевременно раждане. Сексът в такива случаи може да има неблагоприятни последици за здравето и на майката, и на бебето.

 

Ако обаче такива ограничаващи обстоятелства няма, и гинекологът даде зелена светлина, възползвайте се от зова на хормоните без притеснение и опровергайте впечатлението на мъжа си, че бременността е пречка пред пълноценния сексуален живот.