Лятото е сезонът на страстите. Затова специалистите напомнят, че оралният секс е свързан с риск от заразяване или предаване на полови инфекции. Някои от по-често срещаните от тях включват хламидия, гонорея, херпес и човешки папилома вирус.


Разпространението на тези инфекции може да бъде ограничено и е силно препоръчително всеки да предприеме нужните мерки, за да се предпази от разпространение на инфекцията.


При висок риск от заразяване с ХИВ е препоръчително да се приемат препарати, лекуващи директно вирусното заболяване, което може да има фатални последствия в бъдещ аспект.Повечето хора не изпитват никакви симптоми на полови инфекции, но всяка от тях може да причини сериозни и дълготрайни усложнения, ако не се потърси лечение своевременно.


Кога да потърсите лекар?

Ако сте имали непротектиран сексуален акт или партньорът ви е с доказана полово предавана болест и изпитва необичайни симптоми, е добре да се проведат някои тестове в местната здравна клиника.


Повечето полови инфекции са напълно лечими и не създават никакви проблеми в дългосрочен план при своевременно лечение.


Начините за превенция

Има няколко начина за превенция или намаляване на риска от предаване на заболяванията.

  1. Презервативи. Те са препоръчителни за предотвратяване на нежелана бременност и защита от инфекции, както при вагинален, така и при орален или анален секс.
  2. Вътрешен пръстен или т.нар. вагинален/анален презерватив. Този вид защита се поставя вътревагинално или вътреанално преди сексуален контакт с цел защита.
  3. Дентални прегради. Имат ефект на бариера между устата и пениса, вагината или ануса по време на орален секс.
  4. HPV ваксина. Някои типове човешки папилома вируси водят до развитие на генитални брадавици или до опасното усложнение - рак на шийката на матката. Понастоящем ваксината е ефективен метод за превенция, но трябва да се постави преди сексуално-активната възраст. 
  5. Предекспозиционна профилактика. Предекспозиционната профилактика (PrEP) е ефективен препарат за битка с разпространението на ХИВ при рискови полови контакти. При промискуитетно поведение, ежедневното приемане на този препарат намалява риска от развитие на ХИВ с 90%.

 

Повече можете да научите от д-р Цанко Стефанов в приложеното видео