Окситоцинът е едновременно хормон и невротрансмитер. Той е отговорен за осигуряването на контракции по време на раждането, а след това за кърменето и отглеждането на бебето. Но не на последно място се оказва важната му роля за постигането на ерекция и оргазъм. Хормонът с многостранни ефекти е отговорен още за емоциите като доверие и щастие.


Високите нива на окситоцин след раждането имат базово значение за чувството на нежност, емоционална привързаност и укрепване на връзката между майката и детето ѝ. В същото време наличието на високи нива на окситоцин позволява потискането на чувството за умора и страх, които са нормални реакции при сблъсъка с нещо ново, каквото е отглеждането на бебе.


Хормонът регулира човешкото поведение, позволявайки ни да се адаптираме по-лесно в обществото и дори да се почувстваме приети. Но освен значение за връзката родител-дете, окситоцинът има важна роля и за взаимоотношенията между интимните партньори.Според проучвания под влиянието на окситоцина ние сме по-склонни да се доверяваме. Резултатите от изследване показват, че при впръскването на назален окситоцин (под формата на спрей по носната лигавица) инвеститори се оказват по-склонни към високи трансфери (преводи на големи суми пари) дори към напълно непроучени звена.


По време на мастурбация се отделят редица хормони, един от които е и окситоцинът. Нивата на този малък пептид, състоящ се от девет аминокиселини, участва в голямо разнообразие от физиологични функции, свързани с възпроизводството като сексуална активност, ерекция, еякулация, дори достигане на оргазъм.


Установено е, че естрогенът повишава секрецията на окситоцин и експресията на неговия рецептор в мозъка на жената. Витамин С е кофактор на ензима, който осъществява последната стъпка от синтеза на окситоцин, но не се наблюдава зависимост между увеличаването на количеството от витамина и повишения синтез на хормона.


Стимулиращи фактори за отделянето на хормона са честите прегръдки, домашните любимци, разходките, смеха, тренировките, танците, получаването и/или правенето на подаръци, масажите или дори най-общо казано грижата за себе си. Не на последно място социалните контакти и посещението на социални мероприятия – концерти, изложби, театър.


Въпреки че често се говори за ползите на хормона за жените, мъжете също произвеждат окситоцин. Нивата му и при двата пола са сходни, но реакциите се различават.


Източници:
https://www.healthline.com/health/how-to-increase-oxytocin#takeaway
https://www.webmd.com/sex-relationships/what-to-know-about-oxytocin
https://www.nature.com/articles/s41562-020-0878-x
https://www.medicalnewstoday.com/articles/masturbation-effects-on-brain#positive-effects
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183515/