Честият прием на медикаменти нарушава еректилните способности на мъжете, сочи ново проучване.


Проучването е проведено на 81 000 мъже на възраст от 45 до 69 години. На доброволците са зададени поредица от въпроси, касаещи здравословното им състояние и сексуални способности. Половината от доброволците посочват, че приемат обезболяващи редовно, най-малко пет пъти седмично. 64% от тях получават трудно ерекция, а понякога дори не успяват. По-малко от една трета от доброволците, споделят за умерена до тежка еректилна дисфункция.


Изследователи установяват, че редовният прием на лекарства като аспирин, парацетамол и ибупрофен увеличава с 38% риска от еректилна дисфункция в сравнение с мъжете, които не употребяват нестероидните противовъзпалителни обезболяващи.


Този тип медикаменти блокират хормоните, които управляват ерекцията при мъжете, споделя ръководителят на изследването д-р Джоузеф Глийсън.


Артериите в пениса са по-малки от останалите в организма, което ги прави по-чувствителни на блокиращи фактори и последващо стеснение много повече. Това пречи на постигането на ерекция.


И все пак, тъй като изследването не тества болкоуспокояващи директно, учените предупреждават, че мъжете не трябва да спират да използват болкоуспокояващи от страх, че по този начин ще намалят шансовете си за получаване на стабилна ерекция.