Нивата на витамин D у човека са свързани със сексуалното му желание. Това обяснява д-р Сара Готфрид, специалист по функционална и интегративна медицина, завършила Университета Харвард. 

 

Дефицитът на витамин D води до понижаване на естрогена при жените, което от своя страна резултира в ниско сексуално желание. Липсата на витамина причинява и нисък тестостерон при мъжете. 


 

Това до известна степен обяснява по-голямото сексуално желание сред хората през лятото. Повишените нива на витамин D карат човешките хормони, следователно и либидото, да достигат пик през летните месеци. Проучванията показват, че мъжете с достатъчно витамин D – 30,0 mcg/L или повече – имат значително повече тестостерон от мъжете, чиито нива на витамин D спадат под 20,0-29,9 mcg/L.

 

Освен на либидото, нивата на тестостерон и естроген влияят и на настроението. Ниският тестостерон може се свързва с депресия, тревожност и раздразнителност. По същия начин естрогенът помага за повишаване на серотонина и гама-аминобутировата киселина, които представляват ключови невротрансмитери, допринасящи за усещането на спокойствие и щастие.

 

Витамин D активира гените, които освобождават допамин и серотонин. Липсата на тези невротрансмитери обикновено се свързва с депресия. Тази връзка може да помогне да се обясни сезонното афективно разстройство, отнасящо се до потиснато настроение през зимните месеци.

 

Затова специалистите препоръчват през зимата, когато човек покрива кожата си с дебели плътни дрехи, да приема допълнителни количества витамин D чрез добавки.

 

Единствената разлика е, че UV-B лъчите трябва да реагират с холестерола в кожата, за да се превърнат във витамин D-3 (холекалциферол), докато с добавка витаминът вече е образуван, така че тялото може да пропусне тази стъпка. И при двата метода D-3 след това отива в черния дроб, където се превръща в 25-хидроксивитамин D.

 

Не е необходимо човек да живее на Екватора, за да получава достатъчно витамин D. Нужно е да приема допълнително количество, като предварително се консултира с личния си лекар за съответната дозировка на витамина. 

 

Референции:
1. About Sara Gottfried, MD - https://www.saragottfriedmd.com/about-dr-sara/?doing_wp_cron=1672749560.1548619270324707031250

2. The Benefits of Vitamin D – Why It's the Sexiest Vitamin Around. Dr. Sara Gottfried - https://www.saragottfriedmd.com/the-benefits-of-vitamin-d-why-its-the-sexiest-vitamin-around/