След прилагането на анкета с дълъг списък от въпроси относно мотивацията на жените и мъжете за интимните взаимоотношения, се оказа, че за двата пола те са еднакви. Нещата опират повече до страст и похот, а не до любов.

Младежите са на едно менение - всичко е привличане и желание за физически контакт и приятни изживявания. Това сочи анкетата на поредното издание на Archives of Sexual Behavior. Даване израз на любовта и чувствата са сред първите 10 отговора на мъжете и жените, но не и на първо място. Това опровергава широко разпространеното мнение, че мъжете искат единствено секс, а жените - предимно любов, пояснява проф. Синди Местън.

Д-р Ървин Голдщайн, директор на центъра по сексуална медицина към Alvarado Hospital в Сан Диего споделя, че твърдението "Мъжете са от Марс, а жените от Венера" за него вече не е вярно. Колкото повече изследвания прави в областта, толкова повече се убеждава в близкото мислене на двата пола. Той работи независимо от проф. Местън, но също стига до извода, че широко разпространеното мнение за разликите между мъжа и жената в тяхното мислене е породено от хора със сексуални проблеми.


Сред първите места в анкетата стоят още отговори относно приятни и забавни моменти, желание да накараш партньора си да се чувства добре, както и такива за работно място или повишение или дори желание да предадеш сексуално трансмисивна инфекция.

Проф Местън уточнява, че анкетираните все пак са били младежи. Ако подобно проучване се направи сред друга възрастова група, очаква се резултатите да са различни.