Редовната мастурбация е важна за здравословния сексуален живот. Според доктор Глория Браме, клиничен сексолог, това е полезно и безопасно поради няколко факта.


На първо място, мастурбирането може да помогне за намаляване на риска от рак на простата. В проучване, проведено през 2014 г. се установи, че мъжете, които еякулират повече от 21 пъти месечно, намаляват вероятността от рак на простата с приблизително 33%, спрямо мъжете, които го правят между 4 и 7 пъти месечно. През 2016 г. изследователите изследват същата група мъже и доказват, че тези, които еякулират от 8 до 12 пъти месечно, намаляват риска от рака с 10%.


Редовното мастурбиране също помага за по-добри изяви по време на секс с партньора. Понякога мъжете еякулират преждевременно, тъй като не са имали достатъчно време за секс нито с партньор, нито насаме. Според доктор Браме редовната практика е хем, полезна, хем, не позволява да се изгуби тренинг. Жените пък имат по-голямо предимство – те могат да получат множествен оргазъм.Мастурбирането също повишава имунитета. Проучване от 2004 г. показа, че мъжете имали повече бели кръвни клетки 45 минути след като мастурбирали. В допълнение - мастурбацията повишава настроението. Тя освобождава множество неврохимикали като допамин и окситоцин, които преповдигат настроението, увеличават удовлетворението, а комбинацията от това води до повишена имунна система.

 

Мастурбирането е полезно и за хората, които имат проблеми със съня. Причината е, че оргазмите физически и емоционално облекчават напрежението, изтощават тялото, а това позволява по-бързо и по-лесно заспиване. Твърди се, че хората спят по-добре след мастурбация, тъй като тялото е спокойно и удовлетворено.

 

Изследвания показват, че повечето жени на възраст над 18 години са мастурбирали поне веднъж, но малко жени го правят рутинно. Показва се също, че само 7,9% от жените на възраст между 25 и 29 години мастурбират два до три пъти седмично. Мъжете в тази възрастова категория пък го правят по-често – приблизително 23,4% от тях се самозадоволяват редовно.