Изследователи анализирали 50 проучвания за употребата на презервативи, като открили списък с редица грешки, които могат да се допуснат. Ето какви са грешките, които двойките допускат в интимните ласки:

 

1. Късно слагане на кондома


 

В многобройните проучвания между 17 и 51,1 от хората съобщават за поставянето на презерватив след като вече е започнало сношението.

 

2. Твърде ранно отстраняване на предпазните мерки

 

Между 13,6% и 44,7% от анкетираните съобщават, че са отстранили презерватива преди завършване на сношенията.

 

3. Недостатъчно място на върха на презерватива

 

Третата грешка, която се допуска е липсата на място на върха на кондома. За това потвърждават между 24,3% и 45,7% от хората.

 

4. Използване на кондома с неправилната му страна

 

До 30,4% от участниците твърдят, че използват презерватива с грешната страна, след това го отгръщат на другата и продължават да го използват. Това не бива да се получава заради прееякулационните течности, които могат да причинят нежелана бременност.

 

5. Неразпънат докрай презерватив

 

Близо 11,2% от жените и 8,8% от мъжете признават, че са започнали сношение без предпазните мерки да бъдат разпънати докрай.

 

6. Отваряне на кондома с остър предмет

 

От 2,1% до 11,2% от хората са отваряли пакета на презерватива с остър предмет. Внимавайте при отварянето му, тъй като може да нарушите целостта на кондомите и да доведете до негативни последици.

 

7. Липса на проверка за повреда преди употреба

 

При отварянето на опаковката 82,7% от жените и 74,5% от мъжете съобщават, че не проверяват презерватива дали е здрав преди употреба. Съветва се опаковката да се проверява дали не е разкъсана, да се види срокът на кондома, както и да се следи за несъвършенства при разгъването.

 

8. Неизползване на овлажнител

 

Между 16% и 25,8% от хората съобщават, че използват презервативи без лубрикант. Проблемът е, че при по-продължителен секс, кондомът може да изсъхне и да се разкъса.

 

9. Повторно използване на презерватив

 

Приблизително от 1,4% до 3,3% от мъжете и жените твърдят, че използват повторно презерватив, а дори и малко повече пъти.

 

10. Неправилно съхранение

 

Между 3,3% и 19,1% от изследваните лица са съхранявали презервативите в условия, които не отговарят на препоръките от пакета. Те не трябва да се съхраняват на пряка слънчева светлина или в портфейла, тъй като може да се разруши латексът.