Периодът от живота, който се характеризира със спад в хормоналния баланс при жените е известен като менопауза. Подобен период съществува и при мъжете и се нарича андропауза.


След 45-50 годишна възраст при мъжете се наблюдава значителен спад в нивото на мъжкия полов хормон, тестостерон, и на хормона андроген, което води до намалено либидо и сексуална функция, както и до спад в умствената дейност.Андрогенът е хормон, отделян от надбъбречната жлеза, който стимулира активността на мъжките полови органи и подпомага развитието на вторичните мъжки полови белези.Андропаузата всъщност представлява дефицит на андроген, откъдето и получава името си.


 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Състоянието се характеризира и с повишена умора, желание за сън, емоционални проблеми, депресия, остеопороза, отслабване на мускулите, забавяне на метаболитните процеси и други.


За разлика от менопаузата, при която жените спират да бъдат репродуктивно способни, андропаузата не засяга особено фертилитета на мъжете.


Настъпването на андропаузата може да се установи по симптоми, като намалена честота на сутрешна ерекция, намалено либидо и еректилна дисфункция, в комбинация с промяна на хормоналните нива.При хипогонадизъм, ниски нива на мъжкия полов хормон, се наблюдава спад на общия тестостерон под 11 nmol/l и на свободния тестостерон под 220 pmol/l.