Презервативът е едно най-полезните и търсени изобретения на съвременния човек. Помага ни да измегнем нежелана бременност или полово предавани болести. Статистически, кондомът предлага над 98% вероятност за превенция на тези нежелани ефекти от секса. Условие за това е обаче да се използва правилно. Кои са причините да попадаме в неприятните оставащи 2%?

Най-често срещани са неволите от неправилната му употреба. Дали от бързане, притеснение или от липса на опит, много двойки допускат грешки, които лесно могат да се избегнат.

На челно място стои неправилното отваряне на обвивката на кондома. Понякога се използват зъби, за да бъде отворена, което може да доведе до разкъсване на продукта, а това не води до нищо добро...

Следващата стъпка - поставянето също не е лишена от потенциални гафове. Ако в бързината бъде поставен от грешната страна, е по-добре да бъде изхвърлен и да се използва нов. Иначе презервативът остава разхлабен, което води до изплъзване. Възможно е и част от прееякулата да остане по стената на презерватива, което на свой ред драстично повишава риска от предаване на полово предавани болести.

NEWS_MORE_BOX


Използването на грешен лубрикант също може да доведе до проблеми. В никакъв случай не трябва да се съчетава използването на латексови презервативи с петролни продукти, като вазелин, който може да наруши целостта на предпазното средство. Винаги използвайте продукти на водна основа, които не само не крият рискове за кондома, но също така не дразнят кожата и не предизвикват алергични реакции.

Преди да бъде поставен, въздухът от балончето на върха му трябва да бъде изтикан. Ако това правило не бъде спазено, има голяма вероятност то да се спука.
    
Презервативът не трябва да се сваля веднага след като ерекцията отмине. Тази грешка може да доведе до разливане на семенна течност, което крие големи рискове за партньора.

Докато гореизброените грешки, са породени от неправилната употреба, съществуват и грешки в съхранението. Всички продукти, които купуваме имат срок на годност и презервативите не правят изключение. По-дългия срок на съхранение води до загуба на неговата еластичност и надеждност. При съхранение в портфейл или чанта пък, възниква опасността да бъде прободен или притиснат от друг предмет.

Ако се случи фал, не се отчайвайте! Презервативът е само един метод на контрацепция. Ако по някаква причина не сте го използвали правилно или установите нарушаване на целостта му след акта, винаги можете да се консултирате с лекар или фармацевт за спешни мерки против нежеланата бременност или превенция на полово предавани болести. Обикновено има прозорец, който позволява да се действа в тази насока, но той е не по-голям от 72 часа след инцидента.

Колкото по-бързо потърсите решение, толкова по-добре за вашето здраве!