40% от децата са гледали порнография преди навършване на 12-годишна възраст, установява проучване. Според експертите, това е признак за развитие на сексуална зависимост по-късно. 

 
Лесният достъп до онлайн порнография, както и ниското ниво или липсата на здравно и сексуално образование до голяма степен подтикват към развитието на подобна зависимост при тийнейджърите, казва водещият експерт в областта на сексуалното пристрастяване Паула Хол. Половината от засегнатите изпитват проблеми още преди навършване на 16 години, пояснява терапевтът. 
 
Почти половината от анкетираните в проучването са преживели някакъв вид насилие или нападение в детството, което показва, че това е основна причина за състоянието. Други допринасящи фактори са раздяла на родителите, ограничено сексуално образование в училищната система и др. 
 
Проучването подчертава и контрастите между мъжките и женски нагласи към секс пристрастяване. Значително повече мъже - 57,3% - търсят професионална помощ, отколкото жени – процентът при тях е 38,3%.
 
Резултатите посочват и вредните последствия от сексуалната зависимост. 65% от анкетираните са засегнати от ниско самочувствие, а почти половината имат проблеми с психичното здраве.
 
Почти половината от засегнатите от секс пристрастяване са загубили партньор, заради поведението си. 
 
Според анкетираните най-голямо влияние за развитие на сексуалната им зависимост в детството са оказали „лесният достъп“ и „липсата на сексуално образование“. Гледането на порнография също се определя като честа причина за развитие на пристрастяване, поясняват изследователите. 
 
Експертите смятат, че има връзка между лесния достъп до интернет порнография за деца и новите изследвания, индикиращи нарастващо насилие в юношеските отношения. 
NEWS_MORE_BOX
 
Признаци на секс зависимост, според д-р Патрик Карнс, водещ световен експерт в областта на този вид пристрастяване, са:
 
  • липса на контрол над поведението; 
  • използване на сексуални фантазии като начин за справяне с проблемни чувства или ситуации;
  • повишена необходимост от сексуална активност; 
  • интензивни промени в настроението по време на сексуална активност;
  • прекарване на повече време в планиране, извършване или възстановяване от сексуални действия;
  • пренебрегване на важни социални, професионални или развлекателни дейности в полза на сексуалното поведение.