Циркумцизията - операцията, при която се отстранява кожата над главичката на половия член при мъжете - е свързана с по-малък риск от заразяване с човешки папиломен вирус (HPV) за жените, сочи ново проучване, проведено в Уганда. Човешкият папилома вирус е причинител на рака на маточната шийка. 

Предишни изследвания показват, че при мъжете обрязването има протективен ефект срещу инфекции с HIV и HPV. Американски учени проведоха проучване в Кения, което установи, че обрязването намалява риска от заразяване с HIV при  мъжа с 64%. Според френски екип от учени, циркумцизията е косвен начин за ограничаване на гениталните ракови заболявания, причинени от HPV, при жените и може да бъде промотирано като универсална превантивна мярка срещу човешки папиломен вирус.

Данните от новото проучване, публикувано в сп. Lancet, сочат, че жените имат 28% по-висок риск от заразяване с HPV, при сексуални отношения с партньор, подложил се на оперативната интервенция, в сравнение с 39% риск при сексуалните отношения с партьор избегнал циркумцизията.

Според авторите на изследването, намаленото количество на човешки папиломен вирус в пениса след обрязването може би дава обяснение защо то спомага за намаляване риска от HPV-инфекция при жената.