Никой метод на контрацепция не е 100% сигурен

Около 85% от сексуално активните жени, които не използват контрацептиви, забременяват до една година. Това може да стане дори в периода на кърмене, от около 10 дни след раждане, както и по време на менструация. Като допълнение към това, никой метод на контрацепция не е 100% сигурен. Дори с вазектомия (мъжката стерелизация) има шанс под един процент да се стигне до бременност. Следващият най-ефективен метод са латексовите презервативи, които действат като механична преграда, предотвратявайки директния вагинален контакт със спермата.

 


Запълване на дупки в общественото здраве

Извън вазектомията и употребата на презервативи, мъжете нямат кой знае какви възможности. Това обаче не означава, че не се разработват такива. Националните институти по здравеопазване наскоро финансираха проучване, за да проверят дали локален гел за мъже е способен да предотврати бременност, предоставяйки на двойки, които не желаят деца, ново средство за защита.

 

Според ангажираните изследователи, един безопасен, високоефективен и обратим метод на мъжка контрацепция ще запълни съществена дупка в обществената здравна потребност, тъй като до момента почти всички варианти са експлицитно насочени към нежната част от човечеството.

 

Локалният гел: как се прилага?

Формулировката на гела е разработена от Population Council - неправителствена организация , фокусирана върху справянето с критични въпроси, свързани със здравето и развитието на населението. Гелът, наречен NES / T, съдържа сегестерон ацетат, който е съставка на прогестина, в комбинация с тестостерон.

 

Прилага се върху гърба и раменете и се абсорбира през кожата. Прогестинът блокира естественото производство на тестостерон в тестисите, намалявайки производството на сперматозоиди до ниски или несъществуващи нива. Тестостеронът от своя страна поддържа нормален сексуален нагон и други телесни функции, които зависят от адекватните нива на хормона в кръвта.

 

Нуждата от клинични изследвания

Съществуват обаче някои логистични и здравословни съмнения. Например как някой може да гарантира, че се е намазал достатъчно добре по гърба и раменете си, за да е ефективен гелът. Ако пък разчита на помощта на партньорката си, няма ли и тя да поеме от химичните свойства на гела?

 

За да се отговори на тези въпроси, от компанията са пуснали заявки за клинични изследвания, в които ще участват около 420 двойки.