Мъжете с потисната плодовитост са три пъти по-склонни да развият рак на тестисите от тези с нормална фертилна функция, казва статия в списание Archives of Internal Medicine. Тестикуларният рак е сред най-честите тумори в млада възраст. Сега има данни, че се е повишила заболеваемостта и сред 30-50-годишните.

 

Томас Уош и колегите му от Медицинския университет Вашингтон в Сиатъл са анализирали данни от 22 562 случая, при които е търсена консултация по повод безплодие. Обхванат е периодът 1988–2004 г. На 34% от тях е била поставена диагноза тестикуларен рак поне година по-късно. По статистически данни на Американския онкологичен институт епидемиолози подчертават, че безплодието е свързано с 1,3 до 2,8 пъти по-висок риск от злокачествен процес.


 

Обсъдена е ролята на методите на лечение на инфертилитета в генезата на рака. Такава обаче по-скоро се изключва предвид използването предимно на асистирани методи на репродукция, а не медикаментозни или хирургични подходи. Генезата остава да се търси в причината за загубата на оплодителната способност.