Транссексуалните мъже имат повече черти, характерни за аутистите, отколкото хетеросексуалните мъже и жени. Транссексуалността е състояние на вид полова идентичност, при която определен човек се идентифицира като представител на срещуположния пол. Транссексуалните мъже са биологичните жени, които се чувстват като мъже и искат да придобият такъв статут.


Екип учени, начело със Саймън Барон-Коен – професор по еволюционна психология в университета в Кеймбридж, Обединеното кралство, насочва своите усилия към търсене на черти, свързани с аутизма. Такива са: невъзможност за разчитане на социалните знаци и изпитване на затруднения при промяна в ежедневните дейности.

 

Учените провеждат своето изследване сред 61 транссексуални мъже, 198 транссексуални жени, 98 хетеросексуални жени, 76 хетеросексуални мъже и 125 души, диагностицирани със Синдром на Аспергер – форма на аутизъм.


Барон-Коен обяснява, че хората с аутизъм вероятно имат, тъй наречения от него „изключително мъжки“ мозък, при който доминира систематичното мислене – то е типично за мъжете. Подобен начин на мислене контрастира с когнитивния стил, познат като „състрадателен“. Той пък дава възможност за по-добро разбиране на мислите и чувствата на останалите и е характерен за представителките на нежния пол. Разбира се, с изключения.


Експертите откриват, че при наличие на допълнителен тестостерон при жените намалява способността им да мислят „състрадателно“. Тъй като транссексуалните мъже, които вземат участие в изследването вече са преминали към предпочитания от тях пол – процес, който изисква приемане на мъжки хормони, изследването не би могло да установи дали аутистичните черти се дължат на транссексуалността или на хормоните.


Наблюденията на детския психиатър от Лондон – д-р Доменико Сегли, са, че при момичетата, които имат проблем с половата си идентичност, се наблюдават повече черти, характерни за аутизма.


Специалистите уточняват, че направените открития не означават, че половата идентичност при транссексуалните хора е гаранция за аутизъм. Те са просто още една идея, свързана с аутистичния мозък. От друга страна обаче, биха могли да доведат до повече грижи за хората с подобни състояния.