Какъв е рискът за предаване на вируса на хепатит чрез сексуален контакт?

Някои видове вирусен хепатит могат да бъдат предадени чрез сексуален контакт, в допълнение към предаването по другите начини. Всеки тип вирус на хепатит има различен риск от предаване по полов път.

 


Хепатит А

 

Хепатит А се разпространява лесно чрез случаен контакт от човек на човек и чрез храна или вода, заразени с изпражненията на заразени хора. Това се нарича фекално-орален път или път ръка-уста. Заразяването с хепатит А е възможно да бъде осъществено по много начини, които не изискват споделяне на медицински игли или контакт с телесни течности. Интимният контакт по време на секс може да доведе до предаване на хепатит А, особено анален/орален контакт, но определено заразяването не се ограничава само до този начин на предаване на инфекцията. Съществува ваксина за предотвратяване на заразяването с хепатит А.

 

Хепатит B

 

Хепатит B е типът хепатит, който най-често се свързва с предаване по полов път, тъй като вирусът присъства в семенната течност, телесните течности и кръвта, с които е възможно да се влезе в контакт по време на незащитен секс. Предава се също чрез споделяне на игли или самобръсначки и други начини, включващи излагане на кръв, като например предаване от майка на бебе по време на раждане.

 

Основният път на предаване на вируса е чрез кръв и телесни течности и не се предава по други начини. Заразяване не може да бъде осъществено от тоалетна чиния или от случаен контакт с предмет, който заразеният човек е докоснал. Добрата новина е, че хепатит B може да бъде предотвратен чрез ваксина.

 

Хепатит С

 

Предаването на хепатит С по полов път обикновено се счита за много рядко и не се смята за основен начин на предаване на вируса. Вирусът на хепатит С не се предава лесно чрез полов контакт. Обикновено хепатит С се предава чрез излагане на кръв със споделена игла по време на употребата на инжекционни лекарства и в много по-малка степен чрез експозиция в здравни заведения.

 

Въпреки това Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че проучванията са установили, че предаването на вируса на хепатит С по полов път е възможно да възникне. Рискът е много нисък сред хетеросексуалните двойки в редовни връзки. Съществува повишен риск за хора, които имат множество сексуални партньори и за ХИВ-позитивни лица. За съжаление няма ваксина срещу хепатит С.

 

Как може да бъде намален рискът от заразяване с хепатит по полов път?

За да бъде намален риска от заразяване с хепатит по полов път, е необходимо използването на презерватив при всеки вагинален, орален или анален полов акт. Това също така ще намали риска от други болести, предавани по полов път, като ХИВ, гонорея, сифилис, хламидия и генитален херпес.

 

Препоръчително е обсъждането с лекар за поставянето на ваксина срещу хепатит А и хепатит В. Тези имунизации са стандартни от много години. Трябва да бъде взето предвид, че докато тези ваксини могат да намалят риска от хепатит, те няма да намалят риска от заразяване с други полово предавани болести и е необходимо вземането на предпазни мерки за по-безопасен секс като защитна линия срещу полово предавани болести.

 

Няма сигурен симптом или знак, който да показва, че даден човек има хепатит. Някои заразени хора изглеждат напълно здрави дори в напреднал стадий на заболяването. Специалистите препоръчват откритото говорене със сексуалните партньори за риска от хепатит и други инфекции, предавани по полов път.

 

Въпреки това, ако бъде забелязано наличие на симптоми като пожълтяване на кожата или очите (състояние, известно като жълтеница), е възможно те да се дължат на хепатит. Други симптоми на хепатит включват - треска, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, болки в ставите или корема. Налични са кръвни тестове, за да бъде определено наличието на хепатит, който може да се разпространи по полов път.


Всяка сексуална активност, която може да причини ожулвания, порязвания или други травми, е особено рискова. Аналният секс се смята за по-рисков от вагиналния за предаването на хепатит. И двете форми на секс са по-рискови от оралния секс.

 

Заразяването с хепатит чрез целуване на заразен човек е малко вероятно, въпреки че дълбоката целувка, която включва обмен на големи количества слюнка, може да доведе до заразяване с хепатит B, особено ако има порязвания или ожулвания в устата на заразения човек.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Viral hepatitis
2. Tohme RA, Holmberg SD. Is sexual contact a major mode of hepatitis C virus transmission?
3. Verywell Health. Is Hepatitis a Sexually Transmitted Disease?
4. WebMD. Hepatitis and Sex: Frequently Asked Questions