Понякога сексът без допълнително овлажняване може да бъде неприятен и болезнен, но също така и се увеличава вероятността от скъсване на презерватива.

 

Вазелинът има маслена, леко лепкава основа, която се използва най-вече за овлажняване и омекотяване на суха кожа. Въпреки това, той не може да овлажнява вагината по време на полов акт. Не се препоръчва използването на вазелин като смазка, тъй като той също може да повреди презервативите, съставени от латексВ резултат те могат да се скъсат и така да се увеличи рискът от полово предавана инфекция и нежелана бременност. В проучване от 2013 г., включващо 141 жени от Съединените щати, показва, че жените, които използвали вазелин като лубрикант, били с по-висок риск от развитие на бактериална вагиноза, в сравнение с тези, които използвали други методи и продукти. 

 

Не бива да се използва вазелин, тъй като производителите на продукта не са описали, че той може да се използва за подобна цел, а напротив – той е подходящ за външна употреба. Други продукти, които не трябва да се използват за вагинално овлажняване, са: масла, включително бебешко олио, козметични продукти като кремове за лице и тяло.

 

Въпреки че вазелинът е доста по-евтин, той не трябва да се използва за овлажняване, тъй като не е достатъчно хлъзгав като лубрикантите и не се разтваря във вода. Поради това при евентуално ползване след секс той много трудно се почиства от кожата.

 

Поради тази причина най-добрият вариант е да се използват лубриканти, тъй като те са предназначени точно за такава цел и няма да причинят изтъняване и накъсване на презерватива. Те се употребяват за по-голямо сексуално удоволствие, но и за намаляване на триенето по време на секс. Те също не позволяват предаването на полови инфекции

 

Може да се използват такива, които са на водна основа. Счита се, че те са най-подходящи за латексовите презервативи, тъй като маслените например съдържат масла, които могат да повредят латексовите презервативи. Не се препоръчва обаче използването на ароматни или ментолови лубриканти, тъй като те причиняват усещане за изтръпване, но могат да причинят и алергия.