Мозъкът на жените с намалено либидо реагира по различен начин в сравнение с този на дамите, чието сексуално желание е в норма, обясняват учените.
 

 
Изследванията, проведени от експерти от Wayne State University показват, че в мозъка на жените с понижено либидо се наблюдават различни от обичайните реакции. Според авторите това е доказателство, че хипоактивното разстройство на сексуалното желание е физиологичен проблем, а не просто нежелание в резултат от умра, ниско самочувствие или загуба на интерес към партньора, пише The Telegraph.
 

 


В изследването са включени 26 жени в детеродна възраст, на 19 от които била поставена диагнозата хипоактивно разстройство на сексуалното желание.
 


По време на експеримента доброволките в продължение на половин час гледат видео материал, в който се сменят еротични и с напълно неутрални сцени. Едновременно с това, учените регистрират мозъчната дейност на жените посредством ЯМР. Учените  установяват, че когато жените с различни нива на либидото мислят за секс, при тях се активизират различни мозъчни зони.
 


При дамите с нормално сексуално желание се активизира горната част на предния мозъчен дял, докато при тези с хипоактивно разстройство на сексуалното желание, най-активна е зоната в долната част на същия мозъчен дял.