Има много митове относно контрацепцията. Има редица методи за контрол на раждаемостта, които са много ефективни за предотвратяване на бременност. Има и много погрешна информация за това как се използват противозачатъчните, както и някои методи, които просто не работят.

 

1. Кърмя, така че не мога да забременея


Кърменето може да помогне за предотвратяване на бременност, до шестия месец от раждането, жената не е имала менструален цикъл и бебето се храни само с кърма. И трите критерия трябва да бъдат изпълнени, за да бъде кърменето по-ефективна форма на контрацепция. Във всички други ситуации овулация може да настъпи, дори когато жената кърми. Кърмещата майка трябва да използва контрацепция, ако желае да избегне бременност.
 

2. Не можете да забременеете, ако жената няма оргазъм

Бременност настъпва, когато сперма от мъж оплоди яйцеклетка от жената. Докато мъжът трябва да еякулира, за да освободи сперма, не е необходимо жената да получи оргазъм, за да забременее. Жена в детеродна възраст освобождава яйцеклетка всеки месец като част от редовния си менструален цикъл. 

 

3. Няма да забременея, ако се къпя след секс

Обливането не е ефективен метод за контрацепция. След еякулация сперматозоидите навлизат в шийката на матката и са извън обсега на какъвто и да е разтвор за промиване. Също така промиването не се препоръчва, тъй като може да наруши деликатния бактериален баланс на вагината, причинявайки дразнене или инфекция.

 

4. Нямам нужда от контрацепция, защото правим секс само през "безопасното" време

 

Митове като тези най-вероятно възникват от липсата на разбиране на менструалния цикъл. Има четири основни хормона (те стимулират или регулират активността на клетки или органи), участващи в менструалния цикъл:

  • Фоликулостимулиращ хормон;
  • Лутеинизиращ хормон;
  • Естроген;
  • Прогестерон.

 

Деликатен баланс на тези хормони регулира освобождаването на яйцеклетка (по време на овулация) и ако яйцеклетката не е оплодена следва менструация.

 

Докато цикълът на жената е повече или по-малко редовен в повечето случаи, този баланс на хормоните може да бъде нарушен от различни фактори, включително възраст, стрес и лекарства. Следователно определянето на времето на овулация и прогнозирането на „безопасни“ дни може да бъде трудно.

 

5. Няма да забременея, ако правим секс изправени или ако жената е отгоре


Някои хора вярват, че сексът в определени позиции, ще доведе до изтичане на спермат извън влагалището на жената. Всъщност, позициите по време на секс нямат нищо общо с това дали ще настъпи или не оплождане. Когато мъжът еякулира, сперматозоидите се отлагат добре във влагалището. По природа сперматозоидите ще започнат да се движат нагоре през цервикалния канал веднага след еякулация.

 

6. Няма да забременея, ако партньорът ми не еякулира в мен


Издърпването преди мъжът да еякулира, не е ефективен метод за контрацепция. Известно количество еякулат (течност, която съдържа сперматозоиди) може да бъде освободено преди мъжът действително да започне да кулминира. Освен това някои мъже може да нямат силата на волята или да не могат да се оттеглят навреме. 

 

7. Няма да забременея, защото за първи път правя секс


Една жена може да забременее всеки път, когато настъпи овулация, дори ако никога преди не е правила секс.

 

8. Няма да забременея, ако взема душ или вана веднага след секс или ако уринирам веднага след секс

 

Измиването или уринирането след секс няма да спре сперматозоидите, които вече са влезли в матката през шийката на матката.

 

9. Противозачатъчните таблетки са ефективни веднага след като започнете да ги приемате


При повечето жени е необходима поне една седмица, за да могат хормоните в оралните контрацептиви да работят с естествените хормони на жената, за да предотвратят овулацията. За да бъде ефективен медикаментът, той трябва да се приема според указанията.

 

Референции: 
1. Age and fertility. https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/age-and-fertility/
2. Birth control. https://www.llli.org/breastfeeding-info/birth-control/
3. Birth control.https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control
4. Breastfeeding. https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/breastfeeding
5. Dreweke, J. (2014). Contraception is not abortion: The strategic campaign of antiabortion groups to persuade the public otherwise. https://www.guttmacher.org/gpr/2014/12/contraception-not-abortion-strategic-campaign-antiabortion-groups-persuade-public
6. Female infertility. (2019)https://www.hhs.gov/opa/reprodctive-health/fact-sheets/female-infertility/index.html