Микоплазмената инфекция на женската полова система се причинява най-често от Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealiticum и Ureaplsma Parvum. При мъжете инфекция може да се дължи и на Mycoplasma genitalium. Микоплазмените микроорганизми се установяват при около 20-30% от жените в зряла, полово активна възраст, въпреки липсата на оплаквания. Уреаплазмените микроорганизми се изолират при значително по-голям процент от жените. При мъжете в полово активна възраст безсимптомно носителство на микроорганизми, причинители на микоплазмена инфекция се установяват при 8-10% от случаите.
 

Причинител на микоплазмената инфекция

Микоплазмената инфекция се причинява от бактерии, принадлежащи към род микоплазма. Микроорганизмите нормално може да се изолират от лигавицата на дихателните пътища и пикочо-половата система. Развитието на микоплазмена инфекция е свързано с повърхностно възпалителен процес. Микроорганизмите са най-малките по размер и за разлика от останалите бактерии при тях липсва клетъчна стена.
 

Начини на заразяване

Предаването на микоплазмените микроорганизми може да се осъществи по полов път. При бременност, майката може да предаде микроорганизмите както по време на бременността, така и по време на раждането.
 

Симптоматика при микоплазмена инфекция


Жените с микоплазмена инфекция нямат характерни симптоми. Често оплакванията са свързани с болезненост при полов контакт, болка и парене при уриниране. Инкубационният период е между 3 и 5 седмици.
 
При носителство на микопазмени микроорганизми и спад в имунната защита на организма може да се развие тазово-възпалителна болест - инфекция на горните отдели на женската полова система. Друго усложнение е резултат от попадане на микроорганизмите в кръвта. В резултат на това може да се достигне до засягане на ставите и развитие на полиартрит.
 

Поставяне на диагноза

За да се постави диагнозата е необходимо да се изолират микоплазмени микроорганизми. Микробиологично изследване може да се направи на влагалищен секрет или на урина. Най-често целенасочено микробиологично изслeдване се извършва тъй като е установен възпалителен процес във влагалището и не се установява друг причинител.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Друг метод за диагностика е чрез ДНК-анализ. Методът чрез PCR-полимеразна верижна реакция е с висока чувствителност.
 

Усложнения в резултат на микоплазмена инфекция у жената

В резултат на безсимптомно носителство на микоплазмени микроорганизми може да се достигне до стерилитет - невъзможност за забременяване. При жени, които са бременни и инфекцията се предаде на плода, усложнения може да има и при детето след раждането. Те най-често се изразяват в дихателни нарушения. Микоплазмената инфекция в началото на бременността може да е причина за настъпване на аборт. В хода на бременността може да доведат до усложнения и преждевременно раждане.
 

Лечение на микоплазмена инфекция

Поради характеристиката си - липса на клетъчна стена, голяма част от антибиотиците не могат да бъдат използвани. Това е поради факта че те въздействат именно върху клетъчната стена за да осъществят действието си.
 
Основна група антибиотици, които се използват за лечение са тетрациклините - тетрациклин, доксициклин. През последните години резистентността към тях се е повишила до около 40-90%.
 
Друга група антибиотици, които се изполват са макролиди и хинолони. Лечение със съответния антибиотик се започва след като се установи към кои групи има чувствителност. Лечението на микоплазмена инфекция обикновено е комбинация от няколко медикамента, особено при развитие на тазово-възпалителна болест.