Под влияние на хормоните естроген и прогестерон маточната лигавица претърпява промени, които я подготвят да приеме оплодената яйцеклетка и да осигури нейното развитие. Ако не настъпи бременност, лигавицата отпада. Това се проявява с ежемесечно кървене – менструация.

Най-често използвани материали за попиване на отпадното кървене са дамските превръзки и тампоните. Освен тях са разработени и по-модерни средства:

 


1. Менструална морска гъба

Тя е изготвена от естествени материали и е за многократна употреба. Необходимо е да се подбере подходящ размер за жената. Гъбата се поставя след предварително намокряне с топла вода, изстискване и смачкаване, за да се намали големината й. Във влагалището постепенно се раздува до достигане на пътен контакт със стените му. Действието й се дължи на попиване на менстуалната кръв. След пълното й напояване, през различни интервали от време в зависимост от силата на кървенето, се изважда. Измива се обилно с топла вода и се поставя отново.

Интервалите между изваждането й не бива да надвишават 4-5 часа.

 

Превъзхожда тампоните с това, че не абсорбира естествените влагалищни секрети и не води до изсушаване на лигавицата. При жени с инфекции използването й не е препоръчително.

 

2. Менструална чашка

Изработена е от специален мек, хипоалергенен материал и е за многократна употреба. Преди използването й е необходимо да се подбере подходящ за жената размер и да се стерилизира чрез изваряване във вода. Посредством няколко метода на сгъване се постига намаляване на размерите й за по-лесно манипулиране. Може да се постави дълбоко във вагината, непосредствено до маточната шийка или по-ниско. Ако не е поставена правилно, създава дискомфорт - особено при седене, или зацапване от кръв по бельото.

 

Посредством вакуум менструалната чашка се прикрепва плътно към стените на влагалището и събира отпадното кървене. Изпразва се 4-5 пъти дневно според силата на кървенето. Максималният интервал между изпразванията е 12 часа.  Тъй като е за многократна употреба,чашката се измива с вода или само се забърсва и се поставя отново. Във времето между менструациите задължително се стерилизира и съхранява на чисто място.

NEWS_MORE_BOX

 

 

В зависимост от дизайна някои чашки имат топче, пръстен или връвчица, чрез които по-лесно се изваждат. Могат да бъдат от по-твърд материал или по-меки според индивидуалните предпочитания и нужди. Разработени са модели, позволяващи полови контакти без дискомфорт и у двамата партньори. Използват се и от девствени жени.

 

3. С какво превъзходжат тампоните?

Тампоните са опасни за употреба поради риск от възникване на токсичен шоков синдром. Заболяването се причинява от намножаване на бактерия Staphylococcus aureus и увеличеното му производство на токсини, които навлизат през лигавицата в кръвообращението. Благоприятни условия за това са кръвта, попита в тампона и липсата на въздух.

 

Първите симптоми на токсичния шоков синдром са подобни на грипа: главоболие, болки по мускулите и гърлото, студени тръпки. По-късно се повишава температурата, появява се диария и/или повръщане, обрив. При поява на подобни оплаквания тампонът се изваджа веднага и се търси лекарска помощ.

 

Превантивни мерки срещу шоковия синдром са измиване на ръцете и разопаковане на тампона непосредствено преди поставянето му, честа смяна – на 4-5 часа, и въздържане от използването му през нощта.

 

 

Менструалната чашка и морската гъба превъзхождат тампоните по няколко причини. Морската гъба е с по-ниска честота на токсичен шоков синдром от тампоните, а за чашката не са наблюдавани случаи на заболяването. И двете средства не изсушават влагалищната лигавица и не нарушават целостта й, имащо отношение към проявата на колпити. Хипоалегрични са. Не на последно място, използват се многократно, което има екологично значение и намалява разходите на жената спрямо други санитарни продукти.