Менопаузата е естествен период от живота на жената, който се отличава с намаляване функциите на яйчниците и отделянето на естроген от тях. В резултат на понижаването на естрогена в организма, се намалява и нивото на другия полов хормон – прогестерон. Тези хормонални промени се отразяват на фертилните възможности на жената.
 
 
Началото на менопаузата е между 45-55-годишна възраст, като в някои индивидуални случаи се появява по-рано или по-късно.
 
 
Менопаузата не настъпва изведнъж. Състоянието се развива в продължение на години, като се различават няколко отделни етапи. 
 
 
~
 
Пременопауза е репродуктивният период на жената, от първата до последната менструация в живота й.
 
 
1. 
 
Перименопаузата са годинините, които предхождат непоследствено менопаузата. В този период се появяват първите симптоми, характерни за климакса при жената. Продължава от 2 до 6 години, като началото му обикновено започва след 45-годишна възраст.
 
 
2. 
 
Менопаузата е периодът на последната менструация, когато жената окончателно губи фертилните си способности. Отличителен белет, по който може да се съди за настъпването й е, когато липсва менструация в продължение на 12 месеца.
 
 
Менопаузата обаче може да бъде преждевременна или индуцирана
 
 
  • Докато естествено настъпващата менопауза се дължи на остаряването на организма и спада производството на естроген и прогестерон, индуцираната се появява вследствие на приложена терапия заради заболяване. От такъв характер са хистеректомията – отстраняване на матката, оофоректомия - отстраняване на яйчниците, лъчетерапия и др.  
 
  • За преждевременна се приема менопаузата, настъпила преди 40-годишна възраст. Причините за ранното изчерпване на яйчниковия резерв при по-млади жени все още се търсят от медицинската наука.
 
 
3.
 
След края на последната менструация започва постменопаузата. Спадът на производството на полови хормони в този период залага повишения риск от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза при жената.
 
NEWS_MORE_BOX
 
 
4. 
 
Симптомите, по които може да се разпознае приближаването и настъпването на менопаузата, включват:
 
  • горещи вълни, нощно изпотяване,
  • депресия, смяна на настроенията, тревожност, безсъние,
  • суха кожа и коса,
  • наддаване на тегло,
  • влагалищна сухота,
  • намаляване на костната пълтност,
  • изменено либидо, липса на удоволствие от секса.
 
 
За потвърждаване наспътването на менопаузата се извършват диагностични тестове: измерване на нивото на естроген и фоликулостимулиращ хормон.