Възрастта, в която една жена влиза в менопауза е строго индивидуална и зависи от генетични данни, сочи ново проучване.

Изследователите базират твърденията си на проучвания и анализи, в които взимат доброволно участие няколко двойки близнаци. Учените са на мнение, че ако близнаците достигнат менопауза в една и съща възраст, това ще е маркер за генетична зависимост.

При жените, чиито майки са влезли в менопауза на 45 години е 6 пъти по-вероятно менопаузата да настъпи в същия времеви период, констатира изследователският екип. Наследственият фактор е важен за определяне възрастта на менопаузата, но и начинът на живот на дамите играе съществена роля, заявява пред Ройтерс, ръководителят на изследването Даниел Морис.
 

Редица фактори на околната среда и начина на живот на жените оказва пряко влияние върху възрастта, в която настъпва менопаузата. В това число се включват употребата на алкохол и тютюнопушенето, които съкращават времето на настъпване на менопаузата с 1-2 години, добавя Морис.
 

Възрастта на менопаузата е от изключително значение за плодовитостта на жената и за здравословното й състояние като цяло. Възможността една жена да стане майка намалява с наближаването на менопаузата.

Средната възраст, в която жената навлиза в менопауза е 51 години, но при някои дами тя може да настъпи и в по-ранен или по-късен етап от живота, констатират специалисти.

Проучването е още в начален етап, но изследователите смятат, че ако твърденията им се окажат верни, това ще помогне на жените сами да определят възрастта на периода и от тук да изградят плановете си и вземат необходимите мерки за превенция от здравословните проблеми, обвързани с менопаузата.