Менопаузата е естествен период в живота на всяка жена, който обикновено настъпва в периода 45 – 55-годишна възраст. Той се появява, след последната овулация и „обозначава“ края на плодовитостта. 
 
По време на менопауза хормоните трябва да намерят нов баланс. Тялото се променя, тъй като яйчниците започват да произвеждат по-малко количество от хормона естроген. Тези промени могат да бъдат много неприятни. 
 
По време на периода преди менопаузата, може да се изпитат както физически, така и психически оплаквания. Сред обичайните физически симптоми са: нередовна менструация; горещи вълни, които могат да траят от няколко секунди до няколко минути; обилно потене; умора; болки в мускулите; сърцебиене; главоболие; замаяност; болки в гърдите; чувствителна кожа; суха коса и косопад.
 
Лигавицата на влагалището се изсушава, а кожата става по-тънка, заради занижените нива на женските хормони. Освен това, ражданията, процесът на остаряване и пониженият синтез на естроген могат да доведат до пролапс на матката
NEWS_MORE_BOX
 
 
Това може да причини болезненост по време на сексуален контакт; понижено либидо; сърбеж; инфекции на уринарния тракт; уринарна инконтиненция.
 
През този период организмът преживява „сътресения“, които също така могат да причинят и психологически оплаквания. За някои жени е трудно да приемат, че вече не могат да станат майки. Други психологически симптоми са: промяна в настроенията; апатия.
 
Много жени не знаят, че е този период се увеличава риска от развитие на остеопороза, отново заради намалените нива на женските хормони.