Над 50% от 2056 жени, на възраст 18-60 години, използват вибратор или по време на мастурбация, или при полов акт, показва проучване.

 

 


Някои от дамите, участвали в проучването, вместо вибратор използват главичката на вибрираща четка за зъби, дръжката на четка за коса или водните струи във ваната, казва Деби Хербеник, директор на Центъра за промоция на сексуалното здраве в университета в Индиана.

 

 

Мастурбацията е самостоятелно стимулиране на половия орган до постигане на сексуална възбуда и удоволствие, обикновено до точката на оргазъм. Извършва се чрез докосване, галене, или масажиране на пениса или клитора, докато се постигне върховия момент.

 

 

Мастурбирането често се практикува и с помощта на ръцете. Някои силно чувствителни жени успяват и чрез триене на бедрата едно в друго.

 

 

1. Кой мастурбира?

 

 

Почти всички. Мастурбацията е често срещано поведение, дори и сред хора, които имат сексуални отношения с партньор. Проучване показва, че 95% от мъжете и 89% от жените признават, че са практикували самозадоволяване.

 

 

Според психолози мастурбацията при растящото дете е нормална част от изследването на тялото си. Повечето хора продължават да мастурбират в зряла възраст, други през целия си живот.

 

 

2. Защо хората мастурбират?

 

 

Мастурбацията е начин за облекчаване на сексуалното напрежение, което може да се изгради с течение на времето, особено при хора без партньори или чиито партньори не са готови за сексуални отношения. Освен това е безопасна сексуална алтернатива за тези, които желаят да избегнат бременност или опасностите от заболявания, предавани по полов път.

 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Нормално ли е да се мастурбира?

 

 

Макар че някои я считат за перверзия и признак на психичен проблем, мастурбацията засега се разглежда като нормална, здравословна, приятна и безопасна за изпълнение сексуална дейност.

 

 

Мастурбацията се счита за проблем, когато започне да потиска сексуалната активност с партньора.

 

 

4. Вредна ли е мастурбацията?

 

 

Като цяло, медицинската общност счита, че мастурбацията е естествено и безвредно изразяване на сексуалността както при мъжете, така и при жените. Тя не предизвиква никаква физическа травма или увреждане на тялото, и може да се извършва в умерени количества през целия живот като част от нормалното сексуално поведение на човека.

 

 

Според експерти мастурбацията дори може да подобри сексуалното здраве и взаимоотношенията. Изследвайки собственото си тяло чрез мастурбация, човек може да научи кои конкретни жестове са особено приятни за него и да ги сподели с партньора си.

 

 

Някои партньори използват взаимна мастурбация, за да открият техники за по-голямо удоволствие в сексуалните отношения.

 

 

Изследване показва, че мастурбацията на регулярна основа помага на жените за облекчаване на менструални спазми и за подобряване симптомите на предменструалния синдром, като раздразнителност и лошо настроение.

 

 

Прекомерната употреба на вибратор по време на мастурбация обаче може да намали чувствителността на жената към получаването на оргазъм с истински партньор, казва психиатърът Франк Съмърс. „Прекаленото използване на вибратор „приучва“ вегетативната нервна система до такава стимулация, че човек не може да я дублира.“, смята специалистът.