Простата е жлеза с размер на орех, разположена между пикочния мехур и ректума. Основната функция на простата е да произведе течност, която се изхвърля по време на еякулацията. Някои специалисти насърчават мъжете да извършват редовни масажи на простатата, като според тях това може да помогне за по-добра сексуална функция, но и за облекчаване на симптоми на различни здравни проблеми.

1. Масажът може да помогне за лечение на еректилната дисфункция

Макар да няма много научна литература, която окончателно да докаже, че масажът на простата може да подобри еректилната функция, много лекари твърдят, че той всъщност помага. Според тях масажът подобрява притока на кръв, а ерекциите са до голяма степен резултат от добър кръвен поток.


2. Масаж на простатата – за по-силен оргазъм

Мъжкият G-spot е пълен с хиляди нервни окончания. Някои мъже съобщават, че могат да достигнат до оргазъм само от стимулацията на простата. Съчетаването на стимулация на пениса и простатата е стъпка за ускоряване интензивността на оргазма. Правейки масаж на простатата, оргазмът е значително по-силен, с приблизително 33%, отколкото само чрез стимулация на пениса. 

3. Масажът може да облекчи болезнената еякулация

Болезнената еякулация е рядкост, но се случва. Тя може да е причинена от инфекция или възпаление в епидидима - тръба, близо до тестисите, която съхранява и транспортира сперматозоидите. Друга причина за болезнена еякулация може да бъдат стегнатите мускули на тазовото дъно, които се появяват, когато мъжете имат възпаление или инфекция на простатната жлеза. 
От друга страна, еротичният масаж на простатата спомага за повече отделено количество сперма след оргазъм.

4. Може да помогне за лечение на простатит

Простатитът е често срещано възпаление на простатната жлеза, който може да бъде причинен от бактериална инфекция. Симптомите включват от болка по време на уриниране до болка, когато се еякулира. Някои лекари използват масажа на простата като метод за лечение на простатит, а повечето от резултатите са положителни, въпреки че няма подобни научни доказателства за ползите от него.