За новите методи в лечението и на аденома на простатата и най-съвременната лазерна терапия разговаряме с доц. д-р Славчо Кънчев, завеждащ клиниката по урология към Многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“.


Доц. Кънчев, какво представлява аденомът на простатата?


Аденом на простатата, или доброкачествената хиперплазия на простатната жлеза, представлява свързано с напредналата възраст уголемяване. Това разрастване на жлезата не е причинено от злокачествен процес (рак) или инфекция. Нарастването на средния дял на простатата може да предизвика притискане на пикочния канал и смущения в нормалното уриниране. Като резултат най-често се наблюдава забавяне на уринния ток и по-често уриниране, особено нощем.


При доброкачествената простатна хиперплазия простатната жлеза увеличава размерите си, при което се притиска преминаващата през нейната средна част уретра. Това влошава уринния ток от пикочния мехур към пикочния канал и навън от тялото; притискането предизвиква също така връщане на урината назад към пикочния мехур, което има за последствие чести позиви за уриниране. Друг чест симптом е чувството за "ненапълно" уриниране. При тежко притискане може да се стигне до пълно "блокиране" на уретрата, което може да доведе до тежко увреждане на бъбреците.
 


Съществува ли връзка между доброкачествената хиперплазия и рака на простатата?

Уголемяването на жлезата при това заболяване е напълно доброкачествено, въпреки че понякога достига големи размери. Хиперплазията на жлезата не е предшественик на рак на простатата. Въпреки това, поради сравнително голямата честота на доброкачествената хиперплазия, двете заболявания (доброкачествената простатна хиперплазия и ракът на простатната жлеза) нерядко се срещат паралелно у един и същи пациент.
 Кои са най-засегнати от аденом на простатата?


При повечето мъже над 55-60 години се наблюдава хормонален дисбаланс в една или друга степен. Препоръчително е мъжете над тази възраст да правят профилактичен урологичен преглед поне 2 пъти годишно.
 


Какви изследвания се правят, за да се постави диагнозата аденом?
 

Задължително се прави преглед от уролог и в зависимост от индивидуалното състояние на пациента и по преценка на лекаря се правят различни лабораторни изследвания. Целта е заболяването да се хване във възможно най-ранен стадий, когато лечението е най-лесно.
 


Каква е честотата на заболяването в България, доц. Кънчев?

 

Аденом на простатата в различна степен се регистрира при около 50% от мъжете на възраст над 55 години.
 


Кои са най-честите симптоми при хиперплазия на простатната жлеза?
 

Симптомите се появяват постепенно. Изразеността на оплакванията не е в пряка връзка със степента на уголемяване на жлезата. Понякога на фона на значително увеличени размери на простатната жлеза могат да липсват каквито и да било оплаквания.
Симптомите се причиняват предимно от притискането на уретрата и промените в пикочния мехур. Най-честите от тях са затруднено уриниране; чести позиви за уриниране и често уриниране, особено през нощта; чувството за "ненапълно" уриниране.

 


Как се лекува аденомът на простатата?


Има алгоритми за лечение на заболяването. След като се постави диагнозата и се определи степента на обструкция, започва и неговото лечение. Според европейските и световните алгоритми се започва с консервативно лечение, което изисква и динамично следене на състоянието от уролог. Консервативните методи са доста съвременни и заемат все по-голям процент от лечението на пациента.

При липса на ефективност от консервативното лечение се преминава към оперативно. Оперативните методи са отворените операции, трансуретралните и най-новите – лазерната терапия.

Урологът избира какъв оперативен метод ще е най подходящ за съответния пациент спрямо общото му здравословно състояние и степента на обструкцията на простатата.


Доц Кънчев, какво е по-различното при лазерната терапия?

Лазерната терапия се извършва навсякъде в Европа, а сега навлиза и в България. "Пирогов" е първата болница, в която се прилага лечение с най-съвременните и модерни лазери.

Лазерната терапия е абсолютно безкръвна и бързо осъществима, което я прави и по-щадяща за пациента. Следоперативният период е много къс, почти няма кръвозагуба. Пациентът може да се изпише само след 24 часа след операцията и не се налага поддържащо или съпътстващо лечение.
 


На колко пациенти досега е приложена лазерната терапия?


Засега само на четирима, но резултатите са отлични.


За кои пациенти е подходяща лазерната терапия?

 

Този вид терапия е подходящ практически за всички пациенти, тъй като процедурата се извършва много бързо. Буквално за половин час простатата значително намалява обема си.
 

Особено подходяща е за възрастни пациенти или такива с много придружаващи заболявания, при които не е възможно прилагането на класическите методи.
 

Трябва да се отбележи, че лазерната терапия дава добри резултати и при начални стадии на рак на простатата.