Вагиналното кървене или зацапване, което се появява след полов акт, е известно като посткоитално кървене.

 

Кървене след секс може да възникне в резултат на менструация, вагинална сухота, възпаление, инфекция или проблеми с шийката на матката. В по-голямата част от случаите не представлява сериозен проблем, но кървенето след секс понякога може да сигнализира за по-сериозни проблеми, особено ако се случва постоянно.


 

Ето седем често срещани причини за посткоитално кървене:

 

  • Менструация

Това може да изглежда очевидно, но преди появата на каквито и да е съмнения, е необходимо да се провери дали не е това време от месеца. Половият акт точно преди или след менструация може да обясни кървенето.

 

Проследяването на цикъла с менструален календар е полезно за разрешаване на такива въпроси и разбиране на повече за това, което се случва по време на менструалния цикъл.

 

  • Вагинална атрофия

Също така често наричана вагинална сухота, вагиналната атрофия е състояние, при което лигавицата на вагината става по-суха и по-тънка, обикновено поради липса на естроген. Жени от всички възрастови групи могат да страдат от вагинална атрофия, въпреки че най-често състоянието се появява след менопаузата. 

 

Ако сухотата е тежка, триенето при полов акт може да причини кървене. Използването на лубрикант по време на секс може да помогне, но ако естрогенът е проблемът, може да се препоръча хормонална заместителна терапия под формата на таблетки или крем, за облекчаване на сухотата.

 

  • Цервицит

Цервицитът е възпаление на шийката на матката, често в резултат на инфекции или дразнене. Това състояние може да причини кървене или промяна във вагиналното течение. Възможните причини включват:

  • Болести, предавани по полов път, като хламидия, гонорея или трихомониаза.
  • Бактериална вагиноза или дисбаланс на естествено срещащите се бактерии във влагалището. Въпреки че това не е вероятна причина, понякога вторичното възпаление може да причини кървене след секс.
  • Химическо дразнене от спермициди, душове или латекс в презервативите.

Въпреки че бактериалните и вирусните инфекции, които причиняват цервицит, са заразни, това състояние може да се лекува с антибиотици или противогъбични средства.

 

  • Ектропион на шийката на матката

При цервикалния ектропион меките жлезисти клетки, които покриват вътрешността на цервикалния канал, се разширяват във външната част на шийката на матката (където клетките обикновено са по-твърди), почти сякаш се обръщат отвътре навън. Това е нормално състояние за много жени и обикновено не изисква лечение. 

 

Това са израстъци на отвора на шийката на матката, които понякога са резултат от хронично възпаление или хормонални промени. Почти всички цервикални полипи са доброкачествени. Ако симптомите са незначителни, може да не е необходимо каквото и да е лечение. Понякога при нередовно кървене има малък шанс за развитие на анормални клетки. След отстраняване полипите се изпращат за хистологична оценка.

  • Пролапс на матката

Когато тазовите мускули, тъканите и връзките отслабнат, матката може да изпадне във вагиналния канал, причинявайки пролапс на матката.

 

Симптомите на това състояние включват болка в таза, коремна болка или болка в долната част на гърба и дискомфорт по време на секс. Ако пролапсът на матката е достатъчно тежък, това може да причини кървене.

 

При лек пролапс може да препоръча отслабване или упражнения на Кегел за укрепване на мускулите в областта. В по-тежки случаи може да постави пръстен, който да поддържа тъканта.

 

  • Рак на маточната шийка

Около 11% от жените с рак на шийката на матката имат посткоитално кървене. Всъщност, това често е първият симптом на рак и едно от нещата, които предизвикват най-голямо притеснение у пациентите.

 

Ракът на шийката на матката е предотвратим в повечето случаи, стига навреме да се проведе консултация с акушер-гинеколог и впоследствие да се извърши рутинен скрининг.

 

Референции:

Wan YL, Edmondson RJ, Crosbie EJ. Intermenstrual and postcoital bleeding Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine